Publicitat
Publicitat

Mor Máximo, el vinyetista abstracte d’‘El País’, ‘Pueblo’ i ‘Abc’

Ha mort als 82 anys d’una aturada cardiorespiratòria. Va dedicar la seva vida professional a la il·lustració de publicacions i diaris

El dibuixant Máximo San Juan, conegut per les seves vinyetes a publicacions com ' El País', 'Abc', 'Pueblo', 'La Codorniz' i 'El Correo Catalán', ha mort als 82 anys d'una aturada cardiorespiratòria, segons informa 'El País', que cita fonts de la família. Máximo –així firmava, sense el cognom– va dedicar la seva vida professional a la il·lustració de publicacions i diaris. També és autor de diversos llibres, com ara 'Historias impávidas', 'En este país', 'Carta abierta a la censura', 'Diario apócrifo' o 'Hipótesis', entre altres.

La seva carrera va estar lligada a 'El País' durant més de trenta anys, entre el 1976 (quan es va fundar el rotatiu) i el 2007. Però després d'una aturada de sis mesos, va fitxar pel diari 'Abc', l'últim que va publicar les seves vinyetes amb regularitat.

Nascut a Mambrilla de Castrejón (Burgos) el 18 de febrer de 1933, es va traslladar a viure a Valladolid, on va treballar com a locutor, guionista, poeta i cap de programes a Cadena Azul. Però el 1962 va deixar el micròfon per centrar-se en el dibuix. El canvi d'orientació professional el va dur a Madrid. Va ser a la revista 'Juventud' on va publicar els seus primers treballs com a vinyetista i, després, a 'Arriba' i 'Pueblo'. El seu estil tenia un fort component d'abstracció, tant en els elements gràfics que representava (apareixia sovint el triangle de Déu) com en el comentari de la vinyeta, que no buscava tant el gag com la reflexió intel·lectual. Entre els premis que va recollir hi ha el Mingote, l'any 1980, i també el Joaquín Costa de periodisme pels seus treballs sobre la pau, o el premi de l'Associació Pro Drets Humans, de 1985.

Máximo San Juan estava casat i tenia quatre fills, un dels quals és el popular actor Alberto San Juan.

Postveritat

Més continguts de

Postveritat
PUBLICITAT
PUBLICITAT