TELEVISIÓ
Mèdia 06/09/2012

'Te lo mereces', un concurs per guanyar diners per als altres

La cadena de Planeta barreja el reality show amb el concurs tradicional per donar forma a un espai pensat expressament per al context de crisi. El format ha passat per cadenes dels EUA i de Turquia.

Joan Callarissa
3 min
Els concursants del programa lluitaran per aconseguir un premi per a algú que ni sap que té amics i familiars intentant resoldre els seus problemes a la tele.

BARCELONA.Hi ha moltes famílies que passen per situacions econòmiques complicades des que les retallades i l'atur han intensificat la crisi en les classes més populars. És en aquesta realitat en què es basa el concurs Te lo mereces , un format innovador que porta a la televisió persones que volen ajudar-ne d'altres, siguin familiars o amics.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Amb aquesta intenció, l'espai barreja el relat televisiu habitual dels realities amb la mecànica de concurs de preguntes amb premi econòmic tradicional. Simultàniament, els presentadors, Paula Vázquez i Roberto Leal, conduiran aquests dos vessants del format, ella des del plató i ell des de fora.

Als estudis hi haurà Vázquez, que estarà al capdavant del concurs a través del qual es faran preguntes als concursants. Si les encerten, rebran diners. Si les fallen, perdran tot el que havien apostat en aquella ronda. També poden pagar per pistes que els proporciona el programa i així guanyar una quantitat menor, però almenys guanyar alguna cosa. El programa premiarà amb 150.000 euros com a màxim els concursants.

Regalar el premi

Entre les característiques més particulars del programa hi ha l'obligatorietat que els guanyadors regalin el seu premi a la persona per la qual han vingut a concursar. El destinatari del premi, a més, no sabrà en cap cas que hi ha algú concursant per ell al programa. És just aquí quan entra en funcionament la fase reality del concurs i la feina de Leal. L'exreporter lluirà experiència i serà a prop de la persona per la qual s'està concursant. La presentaran a través d'un equip d'exteriors.

A banda d'observar com discorre el dia de la persona per la qual es concursa, Leal també haurà d'aportar testimonis que hauran d'incloure emotivitat al format. Mentre els participants es juguen els diners al plató, el programa es jugarà l'audiència al carrer. Persones que coneixen la trajectòria i les circumstàncies de la persona que no sap que pot estar a punt de guanyar els diners del concurs aniran detallant la dura situació per la qual ha passat o està passant, per tal d'empatitzar amb els espectadors i fer-los desitjar que qui concursa guanyi el premi.

A més, el concursant que vulgui participar al concurs hi anirà acompanyat per una sèrie de persones que l'ajudaran. En principi, familiars i amics col·laboraran des del plató per aconseguir els diners.

Es preveuen "plors"

En paraules de la mateixa presentadora, "plorarem". I és que es tracta d'un registre al qual Vázquez no s'ha dedicat abans. Des del FesTVal de Vitòria, ha explicat: "Sempre he fet espectacle. És la primera vegada que faig una cosa així".

La gallega ha fet de model, ha treballat en publicitat, ha fet d'actriu en sèries com Canguros i va ser descoberta per Chicho Ibáñez Serrador per treballar a l'1, 2, 3 . Un passat que evidencia una trajectòria que ha tingut poc a veure amb vivències dures o amb llàgrimes. A excepció de les dels concursants de Fama , que ploraven en guanyar o perdre les fases del concurs, Vázquez s'ha dedicat a una televisió molt blanca, i ara toparà amb la crua realitat que es viu al carrer actualment.

La directora d'entreteniment d'Antena 3, Carmen Ferreiro, explica que Paula Vázquez va anar a treballar a Antena 3 "perquè volia presentar aquest programa". Una decisió que va fer que abandonés Mediaset, on només presentava realities com Pekín Express i Fama . La presentadora, de 37 anys, efectua així un canvi de registre que dota d'un component més psicològic i menys físic la seva tasca professional.

Tot i això, abans de ser la cara d'aquest format, el seu camí per Antena 3 l'ha portat a presentar Número 1, un talent show que repetirà o no segons l'èxit que aconsegueixi Te lo mereces . De moment, se sap que els responsables del canal el volen altre cop a la graella. Tot i això, no en poden assegurar una segona edició, cosa que ja van aclarir quan es va acabar el programa al juny.

A qui no ha calgut anar a buscar fora de la cadena és a Leal. El que va començar al canal com a copresentador del vespertí 3D , ja fora d'antena, de Glòria Serra, és ara un dels col·laboradors matinals de Susanna Griso a Espejo público .

El programa, que ja s'ha emès a la tele turca i als EUA, està produït per Magnolia TV, una productora que aquest any ha sorprès amb dos formats ben diferents de telerealitat. Es tracta de Gandia shore i Hay una cosa que te quiero decir ,de MTV i Telecinco, que han aconseguit èxits d'audiència.

Encara que no hi ha data d'estrena concretada i que les gravacions no han començat, Antena 3 ho podria transformar en l'aposta d'aquest curs. Malgrat que el format és exigent a l'hora d'efectuar la producció, malauradament, no tindrà problemes per trobar casos aptes per participar i podria permetre a Antena 3 ser competitiva al prime time amb alguna cosa més que ficció.

stats