Publicitat
Publicitat

CRÍTICA XARXES

Una 5G més catalana que espanyola?

Barcelona aspira a ser la ciutat espanyola que aculli la prova pilot per al desplegament de les xarxes 5G

La Comissió Europea vol recuperar l’avantatge que els EUA, la Xina i Corea del Sud ens porten en la definició i el desplegament de les futures xarxes 5G, la 5a generació de telecomunicacions. El programa europeu Horizon 2020 pretén que aquell any hi hagi almenys una ciutat amb servei 5G en proves en cadascun dels estats de la UE, i avui es presenta l’embrió del que serà 5GBarcelona, la candidatura formal de la capital catalana per ser la ciutat triada a Espanya.

La fundació i2CAT de recerca en internet avançat, que està participada per universitats, organismes oficials i empreses del país, ha sigut escollida per coordinar el projecte internacional 5GCity dins de l’Horizon 2020, i dissenyarà per a l’empresa d’infraestructures Cellnex el desplegament de petites antenes en fanals a la ciutat de Barcelona que l’emissora municipal Betevé farà servir per a la producció i la difusió audiovisual. A Bristol (Regne Unit) i Lucca (Itàlia) es provaran altres aplicacions. A banda dels aspectes tècnics, el més interessant del projecte 5GCity és el model de negoci: i2CAT i Cellnex proposen que la xarxa 5G sigui neutral i explotada per l’Ajuntament de la ciutat, que la llogaria a les operadores de telecomunicacions, i així s’evitaria que aquestes companyies hagin de desplegar antenes 5G pròpies. La Generalitat està interessada a comprovar la validesa del sistema per estendre’l a la resta del territori.

L’èxit d’aquesta prova acreditarà en bona part la capacitat de Barcelona per optar a la tercera fase de l’Horizon 2020, prevista per al gener del 2018, que és quan es triarà quina ciutat espanyola acollirà el pilot de 5G en condicions reals, i tot apunta que competirem amb Madrid. La Mobile World Capital donarà suport a l’opció catalana, i Orange i Vodafone ho faran implícitament perquè són al patronat de l’i2CAT, però Telefónica impulsa amb Ericsson, Intel i la Universidad Carlos III un projecte propi de 5G a la capital de l’Estat. Ens esperen uns mesos apassionants de negociacions en alguns despatxos.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT