El reportatge de l'ARA 'Per què Catalunya crema?', seleccionat entre els millors articles de ciència de l'any a l'Estat
El projecte PerCientEx ha escollit 33 articles publicats el 2016. Uns 40 lectors han llegit 500 peces de mitjana a la setmana per detectar periodisme d'excel·lència
2 min. Barcelona
El reportatge de l’ ARA Data ' Per què Catalunya crema?', que analitza les causes dels grans incendis forestals a partir d’un mapa interactiu amb 2.900 incendis geolocalitzats, ha estat seleccionat com a mostra d’ excel·lència i innovació en periodisme científic a l’Estat. El projecte PerCientEx, impulsat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), ha seleccionat 33 articles publicats aquest 2016 en els 14 principals diaris de l’Estat. El projecte pretén detectar bones pràctiques en periodisme científic, tecnològic, de salut i medi ambient.
Estos son los medios que hemos analizado en #PerCientEx pic.twitter.com/IcqJ9uSUsa
— PeriodismCientíficEx (@PerCientEx) 26 de novembre de 2016
La selecció l’han fet 40 voluntaris que durant 3 mesos han rastrejat la premsa digital i han llegit una mitjana de 500 articles científics a la setmana per detectar periodisme científic de qualitat. Un cop feta la primera tria a partir d’una sèrie d’indicadors, els voluntaris comentaven la notícia en un grup de discussió i decidien si passaven el sedàs. Els 33 treballs seleccionats es poden llegir aquí .
El projecte PerCientEx es va presentar dissabte passat en un acte al CosmoCaixa de Barcelona. Durant l’acte, els autors de quatre treballs seleccionats van explicar el procés d’elaboració:
- 'Per què Catalunya crema'. Isaac Salvatierra, Francina Bosch, Idoia Longan, Ricard Marfà i Miquel Bernis.
- 'Médicos públicos ganan 1,5 millones al vender adjudicaciones sanitarias'. Oriol Güell, 'El País'.
- 'El Chernóbil italiano'. Mònica Bernabé, 'El Mundo'.
- '¿Era malo por naturaleza el gorila sacrificado de Cincinnati?'. Laura Chaparro, El Español.
La presentació va anar seguida d'un debat obert amb el públic, periodistes, investigadors i autors. Entre els assistents, cal destacar la presència de James Randerson, exeditor científic del diari 'The Guardian', que va fer la conferència inaugural.