Publicitat
Publicitat

PAREU MÀQUINES

Abans negociar amb ETA que amb els independentistes

L'hemeroteca revela com els mitjans van afavorir el diàleg quan això li convenia al PP

Pedrojota escrivia això, l'any 1994: "Res hauríem d'oposar si netament i democràticament el País Basc optés un dia per la separació de la resta d'Espanya. Creiem que sota les seves expressions més terribles, el problema basc té unes arrels històriques tan profundes que només seria possible resoldre'l des de l'audàcia política. Per això jo mateix vaig firmar un article titulat 'Un noruec per a ETA', on proposava una via de negociació tan secreta i remota com la que Israel i l'OLP van desenvolupar a Oslo".

Cinc anys més tard, 'El Mundo' titulava a cinc columnes en la seva portada: "Aznar obre el diàleg amb ETA". Es referia a les converses secretes que representants del govern espanyol havien de tenir amb Mikel Albizu (conegut com a Mikel Antza) i Belén González Peñalba.

Saltem ara a un altre any, fins al 21 de gener del 2000. ETA ha trencat la treva que mantenia –no va cometre atemptats mortals el 1999– i ha matat el tinent coronel Pedro Antonio Blanco. Nou dies després, el 'Diario de Sevilla' entrevista Jaime Mayor Oreja, aleshores ministre de l'Interior, i destaca aquest titular a la seva primera pàgina: "Estaria disposat a asseure'm amb ETA". Nou dies, insisteixo, després de l'assassinat d'un militar.

Negar la mediació o la negociació –la real, no aquesta claudicació pretesa que només busca l'escarment i la derrota– és un acte d'irresponsabilitat històrica. Cap dels diaris de Madrid defensa un diàleg genuí amb qui representa dos milions llargs de vots expressats sota circumstàncies penoses i inoblidables.

Els deixo amb un últim retall d'hemeroteca. És de l'any 1990, de quan Felip de Borbó encara no tenia la ve baixa ni el palet i va visitar el país. 'La Vanguardia' li va dedicar titular a banda i banda de portada: "Catalunya és la que els catalans volen que sigui". Doncs miri, no.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT