TELEVISIÓ
Mèdia 05/02/2012

La no-ficció es posa de moda

El documental té més bona salut que mai. A l'aposta de TV3 pel gènere s'hi suma La Sexta, que ha reforçat la divisió de no-ficció amb La Sexta columna, que presenta Antonio García Ferreras.

à. Gutiérrez / N. Araguás
2 min
La no-ficció es posa de moda

BARCELONALa història del documental és tan llarga com la mateixa història del cinema, però costaria trobar una època en què aquest gènere hagi tingut la bona salut que té actualment. És estranya que hi hagi una setmana en què no se n'estrena cap a les sales, i també abunden els festivals especialitzats (com el Docs Barcelona, que té lloc aquests dies). El fenomen s'ha estès també a la petita pantalla, en què algunes propostes de no-ficció han obtingut més bons resultats que pel·lícules de traca i taquilla.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per posar-ne un exemple, el documental ETA a la ciutat dels sants ha estat el més vist del 2011 -i d'aquest 2012- a Catalunya, amb 710.000 espectadors de mitjana. Només ha estat superat per una pel·lícula ( Pa negre , amb 799.000 espectadors). Albert Om, director de la peça sobre l'atemptat d'ETA a Vic, reflexiona: "De vegades un documental és una bona manera de fer les paus amb el passat, una gran eina que tenim els periodistes per trencar silencis difícils d'explicar. Per tancar ferides antigues, el millor que pots fer és provar d'obrir-les i netejar-les".

La moda dels documentals ha provocat també que La Sexta hagi apostat per la no-ficció amb el nou programa de denúncia: La Sexta columna . Després de la bona acollida de Spanish revolution i Urdangarin: la caída del yerno perfecto , la cadena s'ha animat a crear un programa específic que analitzarà en profunditat un tema d'actualitat en cada episodi. "Des del seu origen, La Sexta ha fet bandera de l'inconformisme positiu, ha estat una mica rebel", explica a l'ARA el seu director, Antonio García Ferreras, presentador d'aquest nou espai. "El documental amb una posada en escena moderna i el periodisme que faci les preguntes que s'han de fer, encara que siguin incòmodes, formen part del nostre ADN", assegura. Segons García Ferreras, "La Sexta columna vol ser hereu de la tradició del magnífic Informe semanal de La 1, però amb un ritme més vertiginós".

Aquest gènere és també, gairebé per definició, polèmic. Fa dos divendres el PP demanava en comissió de control de TV3 que no s'emetés el documental Monarquia o república? , atesa la situació que estava vivint la casa reial espanyola. Per Dolors Genovès, autora d'alguns controvertits documentals com Adéu, Espanya? o Abecedari Porcioles , "els tabús no són vàlids en cap mitjà de comunicació, ni públic ni privat". Segons afirma, "hi ha d'haver salut democràtica: per poder-los fer, per poder-los emetre i perquè els puguis criticar".

stats