Mèdia 08/05/2011

Un nouvingut que canviarà el panorama

A.c.r.
2 min

Barcelona.Dels diaris venuts als quioscos o a través de subscripció individual, segons l'OJD, 81.997 són en català i 244.598 en castellà. D'aquests, 129.340 corresponen a La Vanguardia , de manera que, per equilibrar la balança lingüística, caldria que dos de cada tres compradors d'aquest diari es decantessin per fer el canvi de llengua.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

De moment, no sembla que la tendència sigui aquesta, ja que, sense dades concretes sobre les vendes de la nova edició durant aquests primers dies, dels 65.000 subscriptors que té La Vanguardia , els que han demanat rebre l'edició en català han estat uns 20.000.

L'aparició d'aquesta nova edició en català farà créixer no només les vendes de diaris en aquesta llengua, sinó també el percentatge del total dels lectors que s'informen en català. Les últimes dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura diuen que, fins ara, gairebé un 75% dels diaris que es llegeixen a Catalunya estan escrits en castellà, mentre que tan sols el 25% són en llengua catalana.

Segons una previsió del mateix Baròmetre, però, aquesta situació ha de canviar substancialment en els pròxims mesos: es calcula que prop de la meitat dels lectors del diari del grup Godó -un 48,3%- faran el salt cap a la nova versió, mentre que el 51,7% seguiran fidels a l'edició en castellà. En conseqüència, la xifra de lectors de diaris en català s'enfilarà ja fins a un 41,8%.

D'altra banda, això faria que l'edició en català de La Vanguardia i la d' El Periódico quedessin en una situació d'empat tècnic en nombre de lectors, amb uns 375.000.

Entre els rotatius escrits només en català, segons les últimes informacions del Baròmere, el que té més lectors és El Punt , amb 185.000, seguit de l'ARA, que té 131.000 lectors, i de l' Avui , que en té 117.000.

stats