'Cupaire', 'jihadisme', 'mem'... ¿Quina és la paraula de l'any?

L'IEC i 'La Tribu de Catalunya Ràdio' busquen el neologisme del 2015 a través d'un concurs per incloure'l al diccionari

La política catalana i la tecnologia dominen la llista de les deu paraules candidates a convertir-se en el neologisme de l’any en el concurs que organitzen l'Institut d’Estudis Catalans i l’Observatori de Neologia, amb la col·laboració del programa 'La tribu de Catalunya Ràdio'.

El web de 'La tribu' ha recollit en les últimes setmanes 231 propostes diferents de paraules, que han fet arribar els oients del programa, segons ha informat Catalunya Ràdio en una nota de premsa. Un jurat especialista format per Màrius Serra (Institut d’Estudis Catalans), Elisenda Bernal (Observatori de Neologia) i Xavier Rello (Catalunya Ràdio) les ha analitzades totes i n’ha escollit deu, que són les finalistes del concurs.

Aquestes són les paraules finalistes:

  • Cupaire
  • Dron
  • Geolocalització
  • Indepe
  • Jihadisme
  • Mem
  • Núvol
  • Sobiranisme
  • Tacticisme
  • Viral

Quatre finalistes tenen a veure amb la política i, especialment, amb la política catalana: 'cupaire' (membre de la CUP), 'sobiranisme' (un mot que, en castellà, 'soberanismo', figura al diccionari de la RAE), 'indepe' (com a forma escurçada d''independentista') i 'tacticisme'. A la llista, hi ha cinc paraules més relacionades amb la tecnologia, internet i les xarxes socials: 'dron', 'geolocalització', 'mem', 'viral' i 'núvol' (com a espai d’emmagatzematge virtual). Tanca la selecció el mot 'jihadisme', que, per ara, tampoc figura al diccionari.

La paraula guanyadora s’escollirà en una votació oberta a través del web de 'La tribu' fins al 14 de gener. L’endemà, el dia 15, s’anunciarà el neologisme del 2015 durant l’emissió del programa. Entre totes les persones que hi participin, se sortejaran dos bitllets d’avió per anar a Roma.

L’any passat, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Observatori de Neologia van organitzar la tria del neologisme de l’any per primera vegada. La paraula guanyadora va ser ' estelada' i, uns mesos després, va quedar  inclosa al diccionari de l’IEC amb la definició de bandera “símbol del moviment per la independència de Catalunya o dels Països Catalans”.

Es busca paraula catalana per dir...

Aquest estiu passat, l' ARA va engegar  una iniciativa similar per buscar alternatives catalanes a alguns estrangerismes que encara no en tenen. Els lectors del diari van batejar el ’think tank’ com a ‘laboratori d’idees’, el ‘gafapasta’ com a ‘modernet’, el ‘photocall’ com a ‘fotoclam’ o el ’tuppersex’ com a ‘sexaplec’.  Aquí podeu veure totes les paraules proposades i les alternatives proposades pels lectors.

Més continguts de