PAREU MÀQUINES

Si una parella es baralla, culpa de l'independentista

Una crònica d''El Mundo' explota el tòpic de la fractura social

"Escoltar el mateix noticiari acabaria sens dubte amb el seu matrimoni". Parlem de la Gisela i el Dani. Ell 'indepe', ella unionista. I ens els presenta 'El Mundo' com a exemple de "l'osca caïnita que el procés independentista i el seu referèndum estan marcant en moltes llars de Catalunya". La introducció és de traca: "Ens vam posar en contacte amb unes vint famílies en les quals sabíem que la qüestió està enfrontant i trencant els seus profunds llaços d'afecte i històries molt íntimes. Només dues es van deixar fotografiar, amb valentia, perquè quan un trenca l'espiral de silenci i el sentit grupal a Catalunya sap al que s'exposa: que imprimeixin el teu nom en una diana a la porta de casa". A veure, i perdonin si em poso en mode doctor Corbella. Si la discrepància és saludable, això pot animar la relació: res més avorrit que un matrimoni on tots dos pensen el mateix, mimètics. Però si un contrast d'opinions acaba sent intolerable per a una parella fins al punt de no poder-ne parlar, una separació pot semblar una sortida raonable.

Tot això, esclar, al diari li importa una figa: del que es tracta és de dramatitzar i disseminar el marc mental que supura tota la peça: abans que 's'inventés' l'independentisme això no passava i les famílies catalanes vivien en harmonia, sense que cap tema pertorbés la pau. A les sobretaules, de fet, no discutíem: posàvem el cap sobre el plat, ja buit d'escudella, i deixàvem passar mitja hora.

Perquè en aquests tipus de peces roïnes queda clar que la culpa de la divisió sempre, sempre, és del catalanista, per començar a pensar coses rares i tenir idees pròpies. Per això no hi falta mai, per exemple, alguna referència a La Gran Abducció. Com aquesta cita de la Gisela: "Penso en com n'és, d'intel·ligent, el meu marit, i no entenc per què es deixa portar per una cosa tan irracional". El sentit grupal, ja saben: el ramat i la tribu. Discurs d'odi disfressat de tragicomèdia costumista.