SEGURETAT A LA XARXA
Mèdia 06/03/2011

Els perills (i els avantatges) de viure al núvol

Vora 40.000 persones es van quedar sense Gmail a principis de setmana a causa d'una errada del servei. El cas ha encès el debat sobre els avantatges i inconvenients de confiar els arxius a servidors externs.

àlex Gutiérrez / Auri Garcia
2 min
Niels Christian Krüger, cap de l'àrea de negoci d'empreses de Google Espanya, assegura que el sistema que ofereixen és segur.

Barcelona.La saviesa popular ja alertava dels perills de viure als núvols. Ara caldria potser actualitzar la dita i considerar-la també en singular: cada vegada més gent viu (informàticament) al núvol i confia en la integritat de la informació que hi ha dipositat. Però l'errada al servei Gmail d'aquesta setmana ha fet prendre consciència de la vulnerabilitat que pot tenir aquest sistema.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des de Google Espanya defensen que el cloud computing ofereix, de llarg, més garanties que qualsevol altre mètode d'emmagatzematge. Niels Christian Krüger, responsable de l'àrea de negoci d'empreses, explica: "Cada correu es parteix en dos, i cadascuna d'aquestes parts es grava a dos servidors diferents, de manera que hi ha quatre màquines involucrades. I, a banda, tot es grava també en suport físic, per si fallen els servidors". Google és, de fet, el quart fabricant mundial de servidors, però no els comercialitza: tots són per a ús de la companyia.

"Fa un o dos anys encara discutíem sobre el núvol -admet Krüger-, però ara ja és el present. I nosaltres som una solució molt bona per a les pimes: per 40 euros per treballador oferim un servei que amb el mètode tradicional en costaria 240. Donem mobilitat, versatilitat i seguretat". En el cas del servei a empreses, Google té establert un sistema de bonificacions si alguna cosa falla. El problema és que el gegant també ofereix serveis gratuïts a particulars que no tenen prevista cap compensació.

Arantza Díez és una de les usuàries afectades. Va estar un parell de dies amb el servei de Gmail desactivat. "Per sort, tinc el correu sincronitzat amb un programa que me'n guarda còpies al disc dur. Estava desconcertada, perquè Google no donava informació al principi i me'n vaig assabentar per Twitter, però no patia gaire, perquè sabia que tenia els missatges sans i estalvis".

Privacitat i confidencialitat

Un altre dels temes en discussió és la privacitat. L'empresa EyeOS comercialitza servidors i recomana que cada empresa tingui el seu petit núvol. "Si tens el teu propi servidor, ets tu qui controla com es fan les còpies de seguretat, i resols també el problema de la confidencialitat", detalla Jordi Collell, portaveu de la companyia. "Google t'escaneja tots els correus electrònics. No sé si són de fiar o no, però això és un fet. Et volen conèixer per poder-te oferir publicitat". Collell defensa la metàfora que grans núvols com el de Google són "com la biblioteca d'Alexandria". "S'hi acumula molta informació i, si cauen, es perdran moltes dades, com quan la biblioteca es va cremar", diu.

AuraClick és una empresa catalana que es dedica també al cloud computing . El seu responsable, Carlos Serra, defensa també el núvol: "A diferència del que sovint pensem, el nostre ordinador és molt poc segur: es pot espatllar el disc, i hi pot entrar un virus o un intrús amb més facilitat del que ens imaginem". En tot cas, més enllà del debat, la força del núvol és imparable. Només Google ja ofereix serveis a tres milions d'empreses a tot el món, i aquest 2011 preveuen sumar-ne entre dos i tres milions més.

stats