Mèdia 14/12/2018

Uns 60 periodistes es concentren davant el TSJC per reivindicar la llibertat de premsa i el secret professional

La manifestació respon a la confiscació dels telèfons mòbils a dos periodistes

Europa Press
2 min
Concentració de periodistes davant del TSJC

BarcelonaUns 60 periodistes s'han concentrat aquest divendres al migdia davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per defensar la llibertat de premsa després de la confiscació de telèfons a periodistes, amb el missatge "El nostre secret professional, el teu dret a la informació". La protesta també s'ha visibilitzat a les xarxes socials amb l'etiqueta #ElSecretoNoSeToca.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els manifestants consideren un atac al secret professional i a la llibertat de premsa les entrades i els escorcolls a les redaccions del 'Diario de Mallorca' i d'Europa Press a les Balears, en què un jutjat va confiscar els mòbils personals de dos informadors després que publiquessin una exclusiva periodística sobre un cas de corrupció. Els periodistes afirmen que es tracta d'un atac "insòlit" contra els drets que blinda l'article 20 de la Constitució i, en particular, contra el dret al secret professional, que afecta directament el dret fonamental dels ciutadans a una informació veraç. A la mateixa hora, un grup de professionals de la informació s'han concentrat també davant del Tribunal Suprem, a Madrid.

Els fets van tenir lloc dimarts passat, quan la Policia, per ordre d'un jutge d'instrucció, es va personar a les redaccions d'aquests mitjans i va intervenir els telèfons mòbils personals de dos periodistes, així com dos ordinadors en el cas d'Europa Press. Els agents perseguien un presumpte delicte de revelació de secrets en el qual va poder incórrer un tercer després d'una exclusiva difosa al juliol sobre el cas de corrupció pel qual s'investiga l'empresari Bartolomé Cursach.

Els convocants afirmen que el secret professional dels periodistes és "l'únic secret constitucionalment protegit", i consideren que l'actuació policial en aquest cas representa "un atac desproporcionat al dret fonamental a la informació" i "estableix un precedent gravíssim en demolir per complet i de manera indiscriminada la protecció de les fonts periodístiques".

Després dels fets, informadors de tot Espanya han mostrat solidaritat amb els companys i els mitjans de comunicació afectats. Diverses agrupacions professionals i més de 200 periodistes van signar un primer escrit que va ser entregat en mà l'endemà a la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, i van motivar que el Consell Fiscal es pronunciés sobre aquest tema, si bé es va declarar no competent per opinar sobre una investigació en curs.

Més de mig miler de periodistes van signar també un segon escrit presentat davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per instar l'òrgan de govern dels jutges a posicionar-se a favor del dret fonamental a la informació sense ingerències indegudes que blinda la Constitució i en contra d'aquest tipus d'atacs a la llibertat de premsa.

"En 40 anys de vigència de la nostra Constitució cap membre del poder judicial havia ordenat entrades i escorcolls en mitjans de comunicació per confiscar telèfons mòbils i ordinadors de periodistes que intenten complir la seva missió constitucional en relació amb un cas de corrupció: proporcionar informació veraç als ciutadans", destaca l'escrit.

La Comissió Permanent del CGPJ va defensar després d'aquest escrit el dret fonamental a la llibertat d'informació i va afirmar que "sense una premsa lliure que compti amb un marc adequat de protecció no és possible el desenvolupament d'una societat democràtica".

stats