PAREU MÀQUINES

El pintoresc 'Mariano, sé fuerte' de 'La Razón'

La sentència de la Gürtel no té en Bárcenas o Correa el principal protagonista de les portades d'aquest divendres. És M. Rajoy qui rep el dubtós honor d'ocupar un lloc preferent a la majoria de primeres pàgines del quiosc. Però no a tot arreu. Hi ha una petita Gàl·lia que resisteix la tendència dels folls romans que donen per amortitzat –com se sol dir– el màxim líder d'un partit corcat per la corrupció. El llogarret es diu 'La Razón', que titulava el seu exemplar del dia amb un confús "El tribunal s'excedeix en acreditar la caixa B del PP abans del judici". No ho puc demostrar, esclar, però m'hi jugaria un patinet atòmic –com els que regalava el diari fa uns anys– que nou de cada deu lectors no deuen entendre ben bé què els estan explicant, més enllà de saber que el mitjà remuga i intenta desacreditar els jutges.

Que 'El País' vulgui prendre un Rajoy per berenar, no és estrany. És un Phoskitos que se l'han ben guanyat: van ser ells els que van publicar els anomenats 'papers de Bárcenas'. Però és que també l''Abc' i 'El Mundo' traslladen la pressió de la sentència sobre les barbes de Rajoy, com a líder d'un partit 'lucrategui'. Ara bé, 'La Razón' assumeix un cop més el paper de portaveu i, en un dels subtítols, hi endinya: "Rajoy es prepara per resistir amb el partit sota depressió". No és que hi hagi un problema estructural gravíssim en la formació, no, és tan sols que estan una mica xof.

Per cert, no comento gaire el titular de 'Libertad Digital' que diu "La condemna de Correa és més gran que la dels etarres que van segrestar, torturar i assassinar Miguel Ángel Blanco". Com que el mitjà figura en la comptabilitat manuscrita de Bárcenas –com a receptora d'un pessic de 400.000 euros de la famosa caixa B– es comenta sol. Per cert, m'han dit que el mitjà fa uns editorials contra les subvencions públiques, la intervenció dels governs i en favor del liberalisme estupends.