Mèdia 16/02/2016

L’humor, una eina saludable contra el poder i la crispació

El ‘Polònia’ ha acompanyat amb una saludable rialla els grans canvis que ha experimentat el país i ha repartit ironia per tot arreu

Ara
7 min
El rei Joan Carles, en versió 'Polònia'

BarcelonaAvui fa exactament deu anys que va néixer el ‘Polònia’, un programa que ha situat l’humor polític –i, per tant, la mateixa política– al capdamunt de les preferències de l’audiència. El ‘Polònia’ ha acompanyat amb una saludable rialla els grans canvis que ha experimentat el país i ha repartit ironia per tot arreu.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Pasqual Maragall

Pasqual Maragall, aleshores president de la Generalitat, va ser el primer personatge que va aparèixer al ‘Polònia’, el febrer del 2006. Encarnat per Queco Novell, va popularitzar l’expressió “Que cabrons!”, i va mantenir el protagonisme fins i tot després de deixar el Govern.

José Montilla

Sergi Mas pràcticament no s’havia de maquillar per interpretar José Montilla, president de la Generalitat del novembre del 2006 al desembre del 2010. El personatge es caracteritzava per la seva gran dificultat per parlar en català –exagerada, en comparació amb la realitat–, que combinava amb l’ús indiscriminat de paraules de registre culte com ‘àdhuc’ o ‘nogensmenys’. Els seus monòlegs estaven farcits de ‘xists’ –que remarcava eixugant-se una suposada llàgrima amb el dit– i acabaven amb un solemne “Visca Catalunya. Visc a Catalunya”.

Artur Mas

El 129è president de la Generalitat –i el tercer de l’època ‘Polònia’– és un dels pocs personatges que formen part de la plantilla del programa des del primer dia. Durant aquests deu anys Artur Mas ha estat interpretat per tres actors diferents, tot i que la imitació més icònica és la de Bruno Oro, que el va encarnar de la primera a la tercera temporada, i des de la cinquena fins al 16 de gener passat. Durant el curs 2008-2009 el va substituir temporalment Carlos Latre, i fa un mes, quan Oro va tancar la seva etapa al programa –i Mas la seva al capdavant del Govern–, el personatge va quedar en mans de David Marcé. En aquest temps, el Mas del ‘Polònia’ ha evolucionat des del “Guapo, gràcies” dels primers anys fins a l'“Amb il·lusió” amb què tancava els monòlegs.

Carles Puigdemont

“Visca Catalunya, però Girona més!”. Així s’acomiada cada dijous el nou president de la Generalitat des del ‘Polònia’. Aquest personatge, interpretat per Queco Novell, ha sigut l’última incorporació al programa. Va debutar fa tot just un mes, el 16 de gener, en la primera emissió del xou en un dissabte. Excepcionalment, el ‘Polònia’ va haver de canviar de dia perquè Mònica Terribas entrevistava l’autèntic president de la Generalitat el dijous 14 de gener. És habitual veure’l explicant les meravelles de Girona –“quan una cosa és bona és perquè és de Girona”–, carregat amb tortells i signant documents amb una mànega pastissera, en homenatge al negoci familiar a Amer dels Puigdemont. Novell ha interpretat altres presidents, com ara Pasqual Maragall o Rodríguez Zapatero.

Jordi Pujol

Carlos Latre i Pep Plaza han compartit la imitació de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, un secundari de luxe al llarg dels deu anys del programa. El seu fill Oriol –Queco Novell– també hi ha tingut una presència destacada.

Duran i Lleida

Xavi Serrano dóna vida des del 2006 a l’expresident d’Unió, l’etern antagonista d’Artur Mas, que l’ha rebatejat com a Cerillo. Ara que tots dos s’han retirat, miren el ‘Polònia’ junts des de la distància i el comenten just al final del programa.

Mariano Rajoy

“A mig camí entre Groucho Marx i Paco Martínez Soria”. Així és el Mariano Rajoy del ‘Polònia’ en paraules de Queco Novell, l’actor que l’interpreta, que també diu que fa poc que s’ho passa bé imitant-lo. De fet, des que li van canviar la barba.

Rita Barberá

“El caloret faller...” o com la realitat, sovint, supera la ficció. Cesc Casanovas dóna vida a la Rita Barberá del ‘Polònia’, que ja feia discursos hilarants des del balcó de l’Ajuntament de València molt abans de l’última ‘cridà’ de falles.

Joan Carles I

“Per què no calles?”, va etzibar el rei Joan Carles I a l’aleshores president de Veneçuela, Hugo Chávez, el novembre del 2007. La frase va ser recollida de seguida pel ‘Polònia’ en un gag en el qual el rei patia un atac de sinceritat i deia a Letícia, en aquell moment princesa, que preferia Eva Sannum. El juny del 2014, el rei Joan Carles I també va abdicar al ‘Polònia’. Se’n va anar per la porta gran, amb un musical. Toni Albà ha donat vida a aquest personatge fent-lo planer i trempat, fins i tot quan la popularitat del monarca estava en hores baixes.

Oriol Junqueras

L’actor Ivan Labanda encarna el personatge d’Oriol Junqueras, que ha seguit una trajectòria ‘in crescendo’ al programa. El 2013 el personatge plorava com un nadó quan llegia els titulars dels diaris i descobria que Catalunya no era independent. En els últims gags, en canvi, Junqueras ha tancat la porta als morros d’Artur Mas –Bruno Oro– quan li ha proposat de tornar-se a presentar junts, i ha fet de conseller d’Economia que té problemes per posar-se d’acord amb ell mateix quan exerceix de vicepresident.

Benet XVI

El papa Benet XVI va abdicar, després de 8 anys, amb una renúncia excepcional en la història de l’Església catòlica. Toni Albà va encarnar-lo a la ficció fins que va ser substituït pel nou pontífex, el papa Francesc, que al ‘Polònia’ és Sergi Mas. Com a Ratzinger, Albà acostumava a acabar totes les paraules en ‘i’, en un italià d’estar per casa. Així, es dirigia als ‘catalani’ des del ‘Vaticani’. El vam veure en una entrevista amb Justo Molinero a Ràdio Teletaxi, amb Ferran Adrià ideant un nou menú per al Vaticà o rebent la visita de Boris Izaguirre, que li demanava que oficiés la missa del ‘gai’ a Barcelona. El Papa acostumava a interactuar amb Toni Soler quan aquest apareixia als gags del programa. Albà té el mèrit d’haver fet simpàtic Ratzinger. Mas ho té més fàcil, amb el seu Bergoglio.

Teresa Forcades

La monja del ‘Polònia’ ha proclamat als quatre vents i en nombrosos gags el seu odi cap a les farmacèutiques, que considera culpables de tot. Interpretada per Mireia Portas, Forcades va entrar al programa després de donar-se a conèixer per carregar contra la indústria farmacèutica. Al llarg de la seva trajectòria li ha passat de tot. La monja ha patit totes les malalties possibles perquè no es vol vacunar, el Papa s’ha negat a fer costat a la seva teoria i, fins i tot, s’ha fusionat amb Arcadi Oliveres per promoure Procés Constituent.

Tomàs Molina

“Molt bona niiiit!”.Tomàs Molina mostrava el costat més agre del seu caràcter en la interpretació –lliure– que en feia David Olivares i que va debutar al ‘Polònia’ l’any 2008. Les seves cròniques del temps –o de qualsevol altra cosa– solien incloure una bona colla d’estirabots i menyspreus cap als espectadors i també cap al seu ‘alter ego’, el Minimolina, que no deixava passar cap ocasió per fer-li la guitza. L’èxit de què va gaudir el personatge del meteoròleg va propiciar que el 31 de desembre del 2008 presentés les campanades de Cap d’Any de TV3 al costat del Tomàs Molina de veritat. Uns anys després, però, el personatge va deixar d’aparèixer al programa. “Quedem així. 3/24”.

Albert Rivera

El personatge d’Albert Rivera ha tingut dues cares. David Olivares va interpretar-lo des del 2006 i, més tard, Sergi Cervera va substituir-lo. En una versió del tema ‘Prince Ali’, els fans li cantaven:#“Gran Albert, cínico Albert, Albert Rivera”.

Inés Arrimadas

De Barbie a titella, el personatge interpretat per Lara Díez és dels últims a arribar al ‘Polònia’, però dels que han aixecat més polseguera. La mateixa Arrimadas va sembrar la polèmica quan es va queixar perquè no li agradava la seva imitació.

David Fernàndez

El bon rotllet de l’exdiputat de la CUP ha donat molt de si al ‘Polònia’, tant, que un dels ‘hits’ va ser el programa en què, amb motiu del seu comiat del Parlament, el mateix diputat va compartir escenari amb el seu imitador, Cesc Casanovas.

Ángel Acebes

“Hay dos líneas de investigación” i “Ha sido ETA” van ser les frases de l’exministre d’Aznar que possiblement van fer que el PP perdés les eleccions del 2004, i gairebé no hi ha hagut aparició al programa en què Bruno Oro no les fes servir.

Ferran Adrià

La sàtira del ‘Polònia’ també ha arribat als fogons més prestigiosos del país. Ferran Adrià, interpretat per Cesc Casanovas, va ser un dels primers cuiners que van aparèixer al programa. Acompanyat del seu inseparable Mindundi, que encarnava Roger de Gràcia, el personatge de Ferran Adrià es va ficar el públic a la butxaca amb la seva peculiar manera de parlar aspirant les esses i de saludar la penya. Afrodisíacs tèxtils, pensaments de quètxup i esferificacions van revolucionar el plató del ‘Polònia’ amb aquest personatge i la seva set insaciable de popularitat. Ferran Adrià va compartir gags amb els personatges de Carme Ruscalleda i Santi Santamaria. Fins i tot el cuiner Joan Roca va visitar el programa i va participar en un esquetx en què Adrià anava a dinar al Celler de Can Roca i tot li semblava malament.

Franco

El dictador, interpretat per l’actor i guionista Manel Lucas, va començar a sortir al ‘Polònia’ ja el 2006 com a estàtua eqüestre, però amb el temps ha tocat de peus a terra: com el Hitler de Charlot, ha servit per ridiculitzar el feixisme.

José Ignacio Wert

L’exministre d’Educació de Rajoy, interpretat per David Olivares, estava caracteritzat com el Doctor Maligne dels films d’Austin Powers.

Pere Gimferrer

Decasíl·labs, punts i comes i pauses dramàtiques farceixen les intervencions del Gimferrer del ‘Polònia’. El poeta, interpretat per Cesc Casanovas, va presentar les campanades del 2012 amb Maruja Torres, interpretada per l’actor Bruno Oro.

Empar Moliner

Amb Màrius Serra, Pere Gimferrer i Maruja Torres formaven el grup d’escriptors del ‘Polònia’. Interpretada per Agnès Busquets, Moliner adopta les postures més inversemblants cada vegada que ha de seure en una cadira.

Lluís Llach

Va debutar anunciant la seva retirada, però s’ha mantingut al llarg dels 10 anys del programa. Interpretat per Manel Lucas, el personatge de Llach ha contribuït a posar la banda sonora del ‘Polònia’ versionant els temes més coneguts del cantautor.

Esperanza Aguirre

Impulsora d’espionatges i manipulacions, Aguirre és un dels personatges més veterans del ‘Polònia’. L’actriu Lulú Palomares va ser la primera de posar-li cara, i Mireia Portas la va substituir el 2007.

Pere Navarro

Ell i el seu inseparable follet del federalisme són l’encarnació de la solitud absoluta al ‘Polònia’. David Olivares s’ha encarregat d’interpretar Navarro, que ha vist frustrats milers d’intents de convèncer la gent dels avantatges del federalisme.

Carme Chacón

Des de la seva etapa com a ministra de Defensa fins a la candidatura del 20-D al capdavant del PSC, Chacón ha tingut al ‘Polònia’ una trajectòria convulsa. L’actriu Mireia Portas li posa cara des dels inicis del programa.

Mònica Terribas

“I, per què?”, pregunta el personatge de Terribas a tothom amb qui es creua. La periodista, encarnada per Agnès Busquets, s’ha enfrontat en diversos gags a Jordi Basté per aconseguir oients.

Alícia Sánchez-Camacho

La presidenta del PP català no ho ha passat gaire bé al ‘Polònia’. Sánchez-Camacho, interpretada per Agnès Busquets, ha reivindicat la independència, però la seva, i s’ha sotmès a testos d’espanyolitat.

stats