Mèdia 31/12/2011

"El govern de la veritat", a la portada de 'La Razón'

Aquest rotatiu assegura que el "dèficit ocult del 8% de l'executiu socialista obliga" Rajoy a fer un "ajust urgent" de la despesa pública i a una pujada "temporal" dels impostos. És una interpretació de les retallades que el diari 'Público' contradiu amb un titular breu: "Menys drets, més impostos"

Ara
3 min
Portada de 'La razón', 31 de desembre

BarcelonaEl diari La Razón acaba l'any beneint les retallades dels populars i enalteix la primera gran acció de govern de l'executiu de Rajoy, que qualifica de ser "el govern de la veritat". Sobre una foto dels 4 protagonistes del consell de ministres d'ahir divendres, De Guindos, Sáenz de Santamaría, Montoro i Báñez, aquest rotatiu assegura que les decisions són "valentes", que "compleixen" amb Europa i que deixen el "benestar social intacte". A més, es refereix al deute que té l'Estat com a "dèficit ocult del govern socialista", i assenyala que és justament aquest dèficit el que "obliga" el govern de Rajoy a executar aquestes retallades.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Público, en canvi, afirma que per causa d'aquestes retallades empreses pel govern central hi ha "menys drets i més impostos". Sobre un fons negre detalla en quins àmbits es produeixen les disminucions en els drets. Entre d'altres, cita "dependència, emancipació i paternitat". Sota el seu titular, Público recorda les paraules de Sáenz de Santamaría al principi de la roda de premsa del consell de ministres: "Això és l'inici de l'inici".

A Catalunya, El Punt-Avui titula: "Finançament amenaçat", i ho acompanya d'una quadrícula que avança els "articles d'opinió" de tots els consellers de la Generalitat que exposen les "prioritats" de l'executiu català en cadascun dels seus àmbits. També recorda que "el PP tria el seu territori per al cementiri nuclear", que hauria pogut instal·lar-se a Ascó, a la Ribera d'Ebre.

Les retallades també protagonitzen les portades de la resta de diaris. L'ARA parla de "la gran retallada" i afirma que el govern de Rajoy crea confusió respecte al finançament. La Vanguardia abunda en el fet que aquesta és la primera decisió del nou govern i escriu: "Ajust dur per començar". El Periódico insisteix en la repercussió que aquestes decisions del govern espanyol tindran en el nostre poder adquisitiu: "La primera a la nòmina", que subratlla amb "una forta pujada de l'IRPF i l'IBI".

El País també parla de les retallades de Rajoy i titula: "Espanya entra en alerta econòmica", cosa que explica dient que "Rajoy aprova un ajust històric i una pujada general d'impostos". No oblida altres temes del consell de ministres, com la "llum verda a la llei Sinde" o el destí del cementiri de residus nuclears a Conca.

El Mundo és menys específic i parla d'un "ajust amb una dràstica destralada fiscal". Entre d'altres detalls, el rotatiu assegura que el PP "vulnera el seu compromís electoral" i apuja impostos.

L'Abc es refereix a la decisió del govern com un "ajust dràstic davant una situació excepcional". Per acabar l'any, com a segon tema del dia, exposa en portada unes paraules de Rouco Varela: "El nombre de nens als quals s'ha impedit néxer es esfereïdor".

La premsa esportiva fa portades a manera de resum anual excepte El 9, que recorda a plana completa el partit de la selecció catalana d'ahir divendres: "En volem més". És un titular que acompanya amb els 36.000 espectadors que van anar al camp i amb unes declaracions de Cruyff: "Nosaltres hem estat a un gran nivell i vosltres, també".

El diari Sport parla de l'any que avui dissabte s'acaba i afirma que és "un any per recordar", titular que ofereix envoltat d'estrelles dibuixades i fotografies dels jugadors del Barça aixecant trofeus. El Marca no oblida Mourinho en la seva portada, però la dedica majoritàriament a la roja. El titular per tancar el 2011 és: "Feliç Eurocopa 2012".

stats