PAREU MÀQUINES

La premsa d'estat es queda sense les eleccions ciutadàniques

'El País' reclamava comicis després d'haver publicat enquestes que situaven Rivera a la Moncloa

El salt que m'ha fet el cor no el supera ni Serguei Bubka. Però que 'El País' tituli el seu editorial "Escuchemos a los ciudadanos" m'ha fet creure, per una mil·lèsima de segon, que proposava un referèndum pactat per resoldre la qüestió catalana. Però no, esclar. "Escuchemos a los ciudadanos" és, en realitat, "Escuchemos a Ciudadanos", ja que l'editorial el que proposa és una convocatòria pactada d'eleccions. Aquest empedreïment a complicar la vida a Pedro Sánchez –teòricament, el polític més proper a la sensibilitat dels lectors d'aquest rotatiu– suposo que acabarà estudiant-se a les facultats de periodisme. El text el renya per no haver consultat abans al seu partit: 'Wonder why'! I nega que sigui possible governar amb els vots dels independentistes. Resulta evident que la corrupció és, en aquest teatre, un mer personatge secundari: del que es tracta aquí és d'assegurar 'la indisoluble'.

Ho demostra això el fet que dos diaris repeteixen titular: "Espanya, en mans del PNB", diuen tant 'Abc' com 'El Mundo' a la seva primera pàgina, en un titular clarament tenyit de nacionalisme. De nacionalisme espanyol, esclar: aquell que és invisible per al seu practicant. 'El País' fa un titular similar, però menys tremendista, ja que diu que allò que està "en mans del PNB" només és la sort de Sánchez i Rajoy.

Escric això que el PNB acaba d'anunciar el seu suport a la moció de censura. Envia a la trituradora, doncs, el guió previst per l'establishment, que buscava la substitució del PP per Ciutadans sense passar pel PSOE i, sobretot, per Podem. Les esperances d'un canvi real de relat sobre la qüestió catalana són ínfimes, però almenys la jornada se salda amb impagables cares de m'han-robat-la-cartera per part dels diaris de Madrid que feien seguidisme del poder, és a dir, tots. (Tot això, esclar, si Rajoy no plega per mirar de forçar eleccions).