PAREU MÀQUINES

La premsa pitonissa que augura coses rares al carrer

Els dos diaris més llegits a Espanya coincidien amb les portades més facilitadores de repressió 

“El carrer és el lloc on, al cap i a la fi, es jugarà el partit i les coses es posaran rares”. Meditem-ho: i les coses es posaran rares. Seria un bon títol de cançó de Manel, però la frase no ho és pas: es tracta d’un advertiment que llegeixo a la portada d’‘El País’, com a part de la crònica “En la realitat paral·lela de l’independentisme”. Torno avui de vacances –ben retrobats, 'amichs'– però el diari de Prisa fa dies que, en realitat, està animant que les coses es posin rares. Suposo que s’entén que aquesta peça futurològica parla de violència, però escriure “començaran a caure hòsties” era enfangar-se massa. Només les anticipen subtilment. Ja hi haurà qui agafi la porra.

De fet, el titular a cinc columnes –mesura que el rotatiu reserva només per a les grans ocasions– era “El govern a Catalunya s’instal·la en la desobediència”. El fet noticiable ha estat esmunyit i s’hi ha posat, a canvi, un títol que no informa sinó que insta a aplicar la resposta que li correspon al desobedient: correctiu, repressió i càstig. ‘El País’ denuncia les realitats paral·leles en un titular, mentre que amb l’altre crea el seu 'Matrix' particular, aplanant el camí a les mesures ja de ressonàncies dictatorials de les últimes jornades. Delicte de reunió. Crim d’impressió. La guerra contra el tòner. Més explícita en el seu prec és encara la tapa d’‘El Mundo’: “El separatisme obre campanya sense que el govern central ho impedeixi”. En comparació, els titulars dels dos diaris més ‘hard’ són (des de l’òptica espanyolista) fins i tot tranquil·litzadors: “Hisenda intervé els pagaments de la Generalitat” (‘Abc’) i “El govern pren el control dels comptes de la Generalitat” (‘La Razón’).

Si els dos diaris més influents d’Espanya reclamen repressió quan es trepitgen drets fonamentals, vol dir que entrem en una fase nova. Incerta, però –justament per això– més oberta que mai.