Premsa

El finançament autonòmic i el multilingüisme a la cambra alta, protagonistes de la premsa del dia

Crítiques dels diaris de Madrid a l'ús de les llengües cooficials al Senat

Les amenaces del govern central als pressupostos de la Generalitat obren els diaris catalans

"Malbaratament autonòmic", diu l' ABC, mentre El Mundo denuncia que "Senadors que parlen espanyol al passadís munten una Babel al ple": els diaris que s'editen a Madrid mostren la seva oposició al nou reglament del Senat, que des d'ahir permet parlar-hi en català, gallec i basc. La Razón parla d'"Els pinganillos d'or", i assegura que la traducció costa 12.000 euros per sessió, mentre que l' Avui destaca que "Rajoy no troba de país normal que es parli català al Senat".

Tot i així, aquests dos diaris dediquen el seu principal titular a altres aspectes. La Razón anuncia que "Rajoy proposarà a les autonomies un pacte per simplificar competències", mentre que l' Avui es fixa en l'advertència del govern central a la Generalitat sobre els límits de l'endeutament català i titula: "Catalunya en el punt de mira". En aquesta mateixa línia, El Periódico diu que "Mas ultima l'ajust perquè Madrid no intervingui", i l' ARA assegura que "El Govern treu ferro a l'amenaça d'intervenció". Des de Madrid,  El País explica que "Hisenda amenaça de bloquejar les emissions de deute a Catalunya".

La Vanguardia deixa de banda aquests dos aspectes i obre edició afirmant que "Zapatero accepta fer un gir a la seva política nuclear", mentre que Público parla de "Màxima pressió sobre Batasuna". Finalment, El Punt destaca que "Nissan assigna a Barcelona la fabricació de la nova furgoneta".


Més continguts de