TELEVISIÓ
Mèdia 16/10/2012

Les pressions forcen la retirada temporal de 'Bestiari il·lustrat'

Bestiari il·lustrat no es tornarà a emetre fins a l'any que ve. La direcció de TVC va prendre aquesta decisió amb l'objectiu d'"allunyar el programa de la polèmica" generada pel capítol de dimarts passat.

Albert Castellví Roca
2 min
EMISSIÓ DISCUTIDA
 El capítol del Bestiari il·lustrat de la setmana passada, protagonitzat per  Jair Domínguez, serà de moment l'últim que s'emetrà. TVC preveu oferir  la resta de la temporada a principis de l'any que ve.

BARCELONA.Una setmana després, la polèmica a l'entorn del programa Bestiari il·lustrat, lluny d'apaivagar-se, va a més: la direcció de Televisió de Catalunya va decidir ahir, per sorpresa, suspendre fins a nou avís l'emissió dels nous capítols del programa, ja des d'avui mateix. L'episodi dedicat a Empar Moliner, que apareixia a la graella del 33 fins ahir a la tarda, ja no s'emetrà, i serà substituït aquesta nit per La fàbrica de menjar d'en Jimmy , un format de la BBC que fins a aquest estiu formava part de l'oferta del canal.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En un comunicat emès ahir a la tarda, TVC comunicava que la seva voluntat no és cancel·lar definitivament el programa, sinó endarrerir-ne l'emissió fins a l'any que ve, amb l'objectiu "protegir el contingut" dels nous capítols i "allunyar-los de la polèmica en què s'ha vist immers [l'espai] després de l'emissió del dimarts 9 d'octubre". Aquest capítol va ser el segon de la tercera temporada del programa -que ja estava previst que fos l'última-, però els deu pendents d'emissió ja estan enregistrats.

L'origen del conflicte

El rebombori sobre el programa Bestiari il·lustrat , que presenta Bibiana Ballbè, es va iniciar arran de l'emissió del capítol dedicat a l'escriptor i guionista Jair Domínguez, que en un moment del programa apareixia armat amb una pistola i enfrontat a quatre dianes en què hi havia dibuixades caricatures del rei Joan Carles, el príncep Carles d'Anglaterra, el periodista Salvador Sostres i l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet. Preguntat per la presentadora, Domínguez va decidir a quina part del cos dispararia a cada personatge -en tots va optar pels genolls o els turmells- justificant la seva decisió. Posteriorment, un efecte sonor i unes taques de pintura vermella sobre la diana corresponent il·lustraven el tret.

El programa va ser emès dimarts a la nit i va tenir una audiència de 20.000 espectadors i un 0,8% de share -molt inferior, per exemple, a les 79.000 persones i el 3% de quota que havia obtingut el primer capítol de la temporada-. El cas havia passat desapercebut fins que dimecres a la nit TVC va emetre una nota de premsa en què informava de la dimissió de la directora del programa, Mai Balaguer, i lamentava l'emissió d'unes imatges que, segons la direcció, "atemptaven contra els principis ètics i democràtics que regeixen els seus programes i canals". Així mateix, el capítol en qüestió va ser retirat de les webs de TV3 i nombrosos enllaços a YouTube van quedar inutilitzats.

Això no va impedir, però, que l'endemà el cas fos portada del diari El Mundo , que sota una imatge de Jair Domínguez armat amb dues pistoles titulava: "Un programa de TV3 simula atemptar contra el rei, Millet i Sostres". Això va inaugurar una cascada de reaccions que fins i tot van portar el portaveu del Govern, Francesc Homs, a "reprovar" el contingut del programa perquè feia una "defensa explícita de la violència", en referència especialment a una frase de Domínguez en què assegurava que "la violència és l'últim recurs, però és un recurs".

Una setmana després semblava que el cas ja es donava per tancat, però la decisió d'ahir de TVC ha tornat a posar-lo sobre la taula. De moment, l'equip del programa ha declinat fer declaracions.

stats