Mèdia 19/07/2012

La primera sèrie de fauna tropical de TV3

Estudiants catalans de biologia, veterinària i ciències ambientals protagonitzen Un món bestial. TV3 estrena diumenge aquesta sèrie, la seva primera producció documental sobre fauna d'arreu del món.

Albert Castellví Roca
2 min
01. Uns estudiants, a cavall d'un elefant, es banyen en l'episodi  de Tailàndia. 02. Els simis, estrelles del d'Uganda.

BARCELONA.TV3 estrena diumenge (20.25) una sèrie documental pionera, no només perquè per primer cop la televisió catalana ha viatjat a tres continents -Amèrica, Àsia i Àfrica- per rodar imatges d'animals tropicals en estat salvatge, sinó també perquè les bèsties hi comparteixen el protagonisme amb els habitants de la zona i, especialment, amb grups d'estudiants catalans de veterinària, biologia i ciències ambientals que s'hi han desplaçat per ampliar sobre el terreny els seus coneixements.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest "invent", com ho defineix el director, Jaume Sañé, es titula Un món bestial i ha estat possible gràcies a la col·laboració de TV3 amb l'Institut de Biodiversitat Tropical (IBT), una entitat que organitza cursos sobre fauna i naturalesa per a universitaris en diversos països del món. "Ens hem unit a cinc dels viatges [a Uganda, Kènia, Tailàndia, el Brasil i Veneçuela] per veure què hi aprenen aquests joves", explica el cap de nous formats i documentals de TV3, Miquel Garcia, que remarca com un dels objectius fonamentals del programa el fet de mostrar la biodiversitat "a través dels ulls de joves catalans que ho viuen en primera persona".

De fet, Sañé considera que la sèrie és un "3x1": d'entrada, és un documental de naturalesa que mostra on i com viuen alguns dels animals salvatges més sorprenents del planeta i que sovint estan amenaçats; alhora, però, és un programa de viatges que explica "com és el país" que es visita en cada capítol i "com viuen" els seus habitants, i per acabar hi ha el vessant que el director considera "més interessant", que consisteix a observar "com reaccionen estudiants catalans davant de situacions noves per a ells", ja sigui veure una població de goril·les després d'una llarguíssima excursió per la selva, muntar un elefant, acariciar un dofí rosat o capturar una anaconda de cinc metres de llargada.

Aquesta tercera pota, que dóna a la producció un to pròxim, fins i tot humorístic, i allunyat de la transcendència que tenen sovint els documentals d'animals, permet alhora aportar una visió nova a un gènere ja molt explotat. "A mi m'agrada veure documentals de goril·les -explica Sañé-, però em sap greu no poder veure com hi han arribat. Normalment ens ho amaguen". Un món bestial , en canvi, "vol mostrar les coses tal com són", des de les cares d'emoció dels expedicionaris en topar-se amb un goril·la fins als llocs on dormen abans d'emprendre el camí i les cançons que comparteixen, acompanyats d'una guitarra, amb els habitants de la població. A més, l'espai inclou breus converses amb els estudiants en què expliquen com han viscut determinades situacions.

Segons Garcia, un programa com aquest "no el podia fer ningú més" que Jaume Sañé, que ja va ser el responsable de Bèsties i a qui ell defineix com "el realitzador de natura més important que tenim a Catalunya". La sèrie consta de set episodis, ja que els viatges a Kènia i Veneçuela s'han dividit en dues parts.

stats