ESPECIAL SOLIDARI
Mèdia 27/05/2012

Un programa contra l'exclusió social

TV3 i Catalunya Ràdio emeten avui, des de les 9 h fins a la 1 h, La Marató per la pobresa. El programa té com a objectiu recaptar diners que es destinaran a entitats que lluiten contra l'exclusió social.

Albert Castellví Roca
3 min
ELS PRESENTADORS Sílvia Cóppulo (esquerra) s'encarregarà de conduir, des de Catalunya Ràdio, el primer tram de La Marató per la pobresa. A partir de les 12 h Antoni Bassas i Agnès Marquès es posaran al capdavant del vessant televisiu del programa.

BARCELONAUn de cada cinc catalans viu en la pobresa o està en risc de caure-hi. Davant d'aquesta situació extrema, TV3 i Catalunya Ràdio han decidit prendre la iniciativa i han reinventat La Marató que cada Nadal des de fa 20 anys recapta diners per a la investigació mèdica, i n'han preparat una versió nova que no està previst que es repeteixi en el futur. La Marató per la pobresa que emeten avui els mitjans públics catalans serà un programa "excepcional" que ha de servir per donar resposta al "problema excepcional" que pateix el país, tal com definia ahir en una entrevista a l'ARA el periodista Antoni Bassas, un dels encarregats de presentar l'espai.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Bassas conduirà el tram televisiu -i més llarg- de La Marató d'avui al costat d'Agnès Marquès, però per primer cop el programa solidari no donarà el tret de sortida des d'un plató de TV3, sinó des d'un estudi de Catalunya Ràdio. Serà Sílvia Cóppulo qui, a les 9 del matí, posi en marxa un marcador que seguirà creixent fins a la matinada. El programa radiofònic s'acabarà a les 13 h, però una hora abans TV3 ja haurà inaugurat la seva part de La Marató , que s'allargarà, aproximadament, fins a la 1 h.

La xifra de recaptació, però, no es donarà per definitiva fins al dia 30 de juny, quan es tancarà el període per fer els donatius. Tot just quinze dies més tard el patronat de la Fundació La Marató de TV3 ja adjudicarà els diners recaptats als projectes que hagin estat seleccionats d'entre els 235 que s'han presentat, i que faran incidència en quatre àmbits concrets: assistencial, de l'habitatge, de la inserció sociolaboral i de la infància. La rapidesa en l'adjudicació d'aquests fons -imprescindible perquè la resposta a la situació crítica que viuen moltes persones sigui realment eficaç- ha obligat la Fundació a agilitzar molt un procés que busca la màxima transparència i rigor a l'hora de repartir els diners recaptats, i que sol durar al voltant d'un any en el cas de les diverses edicions científiques de La Marató .

Divulgar i sensibilitzar

La recaptació de fons és un objectiu bàsic d'un programa com el d'avui, però no és l'únic. El director del programa, Lluís Bernabé, considera que "la funció fonamental" de La Marató per la pobresa serà "divulgar" la tasca que fan les entitats que treballen per ajudar les persones que estan en situació d'exclusió social i "sensibilitzar" la població sobre l'abast d'aquest problema i el que significa viure en la pobresa.

Per això, el programa comptarà amb la presència de diversos testimonis de persones que estan en aquesta situació, i també amb l'aportació de voluntaris d'organitzacions que explicaran en què consisteix la seva tasca i les dificultats econòmiques amb què es troben actualment. Però més enllà d'aquests casos concrets, que volen mostrar "totes les cares de la pobresa", diversos experts ajudaran a fer un retrat global de la situació actual de la pobresa a Catalunya.

Gran implicació

A banda de les persones relacionades directament amb la matèria, però, La Marató per la pobresa també comptarà amb la participació de diversos artistes i de molts presentadors i actors dels programes de TV3 i Catalunya Ràdio. A més, com sol passar cada any per Nadal, s'han organitzat nombroses activitats arreu de Catalunya que contribuiran a fer créixer el marcador. Una de les més destacades serà el partit de futbol sala que disputaran a les 19 h al Palau Sant Jordi els jugadors del Barça, dividits en dos equips: un entrenat per Pep Guardiola i l'altre per Tito Vilanova.

stats