RÀDIO
Mèdia 05/09/2017

iCat confia en els programes temàtics en el seu retorn a la FM

La nova programació té la música com a eix central però també la literatura, el cinema i les sèries

Alejandra Palés
3 min
La nova etapa d’iCat, que tindrà un gat com a símbol, barreja programes clàssics de l’emissora amb noves propostes.

BarcelonaDesprés de cinc anys d’emetre exclusivament per internet, iCat torna aquest dimecres a la FM amb una graella que, a part de comptar amb els espais estrella de l’emissora, com Els experts, confia en nous programes de temàtica cultural que busquen ampliar el ventall d’oients.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’emissora ha volgut potenciar especialment la franja nocturna, la que va de 22.00 a 00.00 h. Serà en aquest horari quan s’emetran els diferents programes temàtics amb els quals s’ha volgut donar resposta a les diferents demandes del sector cultural, segons va especificar Saül Gordillo, director del grup d’emissores de Catalunya Ràdio.

Espais setmanals

Les nits d’iCat seran territori de la cultura en el sentit més ampli gràcies a aquests programes, que seran de periodicitat setmanal i que, en la majoria dels casos, seran d’una hora de durada.

El dilluns es recuperen dos espais que ja estaven en funcionament a la graella digital: Entre caixes, espai dedicat a les arts escèniques presentat per Carme Canet i Pep Vila, que s’emetrà de 21.00 a 22.00 h, i el Sona 9, de Lluís Gendrau, dedicat a la música emergent catalana sense cap mena de barrera estilística.

El dimarts serà el dia de David Guzman i L’irradiador, el programa de literatura que compaginarà amb el Ciutat Maragda, l’espai que des de juny presenta a Catalunya Ràdio. El format pensat per a iCat té un esperit més punkie i nòmada. En aquest sentit, Guzman convidarà els oients a fer un viatge per descobrir, al costat dels escriptors, diferents escenaris literaris del país. Quim Rutllant i Ester Plana agafaran el relleu a Guzman amb un programa de música popular, l’iCatMans,una versió de l’espai que ja presenten a Catalunya Ràdio.

El dimecres serà el torn de les sèries amb el Serioses, de Sílvia Comet i Cristina Bordas, un espai en què es farà repàs de la ficció televisiva nacional i internacional. Un cop acabat, s’iniciarà una hora de jazz, a càrrec del músic Dani Nel·lo.

Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni exploraran el món del setè art amb Memento, que s’emetrà el dijous de 22.00 a 23.00 h, mentre que la franja de 23.00 a 00.00 h se la repartiran el 5Songs,del Blai Marsé, i el Songhunter,del Raül Hinojosa. El divendres hi haurà les músiques de fusió i del món de Casa Babylon, de Marc Isern i Rubén Sierra, i de 23.00 a 00.00 h el Beats per minut, dedicat a la música electrònica per a tots els públics i a càrrec d’Òscar Broc.

El cap de setmana començarà amb iCat Kids (9.00 a 10.00 h), una nova experiència comandada per Pau Guillamet amb la qual, segons va explicar Gordillo, es vol aconseguir que els adolescents i preadolescents escoltin música amb els seus pares i, d’aquesta manera, “fer entrar un públic jove i nou” a la proposta d’iCat. Miqui Puig tancarà les nits de dissabte i diumenge amb dues hores de música de ball a Pista de fusta (20.00 a 22.00 h).

Tornen els programes estrella

Pel que fa als vells coneguts de la casa, Els experts, el programa despertador presentat per Albert Miralles i Roger Seró, guanya una hora i s’emetrà de dilluns a divendres de 07.00 a 10.00 h. Un cop acabat, i fins a les 19.00 h, l’emissora farà una selecció musical que, segons va especificar Saül Gordillo, “posarà en valor la música en català”. Per això, una de cada tres cançons que sonin seran en català i gairebé un 50% serà música feta a Catalunya, amb independència de quina llengua s’utilitzi en les cançons.

De dilluns a divendres, a partir de les 19.00 h, es manté Els independents, l’espai de Josep Martín dedicat a les tendències musicals. El seguirà, de 20.00 a 21.00 h, El celobert, en el qual Lluís Gavaldà explica què s’amaga darrere de les cançons. Posteriorment serà el torn d’Albert Puig i el seu Delicatessen, que donarà pas als espais temàtics.

La marca cultural del grup d’emissores de la CCMA va deixar d’emetre per la FM l’octubre del 2012, com a part del pla de la CCMA per retallar la despesa i “optimitzar recursos”. A partir de llavors, va passar a ser una emissora exclusivament online, tot i que la renúncia a la FM sempre es va plantejar com a provisional i reversible, segons la Corporació. El març del 2017 l’ens va anunciar el retorn de l’emissora a les ones hertzianes gràcies a un acord de col·laboració amb el departament de Cultura.

L’emissora potencia el seu suport digital

Durant la presentació de la nova temporada, Gordillo va voler remarcar que el retorn a la FM no implicava una renúncia a l’entorn digital. En aquest sentit, va assenyalar que seguiran apostant per mantenir les Experiències iCat, les activitats organitzades entre la ràdio i diversos promotors, com un element distintiu de l’emissora. Per aconseguir-ho, s’ha renovat la web, que ara estarà integrada al portal de TV3 i Catalunya Ràdio, i es llançarà una nova aplicació tant per a mòbils com per a tauletes. A través de l’una i de l’altra, els usuaris podran intervenir en les Experiències, aportar continguts i participar en els concursos d’entrades per a concerts i esdeveniments culturals. La nova web vol ser un espai per a la prescripció, enriquint l’escolta de les cançons amb informació complementària i la caràtula del disc.

stats