Mèdia 04/09/2017

iCat confia en els programes temàtics en el seu retorn a la FM

La nova programació té la música com a eix central però també la literatura, el cinema i les sèries

Alejandra Palés
3 min
Els programes temàtics marquen la programació d' iCat en el seu retorn a la FM

BARCELONADesprés de 5 anys d'emissió exclusivament per internet, iCat torna a la FM el 6 de setembre amb una graella que, a banda de comptar amb els espais estrella de l'emissora, com 'Els experts', confia en nous programes de temàtica cultural que busquen ampliar el ventall d'oients.

L'emissora ha volgut bastir especialment la franja nocturna, la que va de 22.00 a 00.00 h. Serà en aquest horari en el qual s'emetran els diferents programes temàtics amb els quals s'ha volgut donar resposta a les diferents demandes del sector cultural. El dilluns es recuperen dos espais que ja estaven en funcionament a la graella digital: 'Entre caixes', espai dedicat a les arts escèniques presentat per Carme Canet i Pep Vila que s'emetrà de 21.00 a 22.00 h, i el 'Sona 9', de Lluís Gendrau, dedicat a la música catalana.

El dimarts serà el dia de David Guzman i 'L'irradiador', el programa de literatura que compaginarà amb el 'Ciutat Maragda', l'espai que des de juny presenta a Catalunya Ràdio. Quim Rutllant i Ester Plana agafaran el relleu a Guzman amb un programa de música popular. El dimecres serà el torn de les sèries, amb un espai presentat per Sílvia Comet i Cristina Bordas, i del jazz, amb un programa presentat per Dani Nel·lo. Josep Maria Bunyol i Ferran Auberni exploraran el món del setè art amb un espai de cinema que s'emetrà el dijous de 22.00 a 23.00 h, mentre que la franja de 23.00 a 00.00 h se la repartiran el '5Songs' del Blai Marsé i el 'Songhunter' del Raül Hinojosa. El divendres hi haurà el 'Casa Babylon' de Marc Isern i Rubén Sierra i de 23.00 a 00.00 h el 'Beats per minuts', dedicat a la música electrònica i a càrrec d'Òscar Broc.

El cap de setmana comença amb 'iCat Kids', una nova experiència amb la qual, segons ha explicat Saül Gordillo, director d'iCat, es vol aconseguir que els adolescents escoltin música amb els seus pares i, d'aquesta manera, "fer entrar públic jove i nou" a la proposta d'iCat. Després de la selecció musical, que durarà de les 10.00 fins les 20.00 h, arribarà Miqui Puig amb dues hores de música de ball a 'Pista de fusta'.

Tornen els programes estrella

Pel que fa als vells coneguts de la casa, 'Els experts', el programa despertador presentat per Albert Miralles i Roger Seró, guanya una hora i s'emetrà de dilluns a divendres de 07.00 a 10.00 h. Un cop finalitzat, i fins les 19.00 h, l'emissora farà una selecció musical que, segons ha especificat Saül Gordillo, "posarà en valor la música en català". Per això, una de cada tres cançons que sonin seran en català i gairebé un 50% serà música feta a Catalunya, amb independència d'en quina llengua estigui cantada.

De dilluns a divendres, a partir de les 19.00 h es manté 'Els independents', l'espai de Josep Martín dedicat a les tendències musicals. El seguirà, de 20.00 a 21.00 h, 'El celobert', en el qual Lluís Gavaldà explica què s'amaga darrere de les cançons. Posteriorment serà el torn d'Albert Puig i el seu 'Delicatessen', que donarà pas als espais temàtics.

Segons ha explicat Gordillo a la presentació de la programació, el retorn d'iCat a les ones hertzianes no implica que l'emissora perdi els trets que l'han caracteritzat durant el seu exili digital, com poden ser les experiències en directe, especialment en el marc de diferents festivals de música, i el seu paper com a prescriptora de tendències culturals.

La marca cultural del grup d'emissores de la CCMA va deixar d'emetre per la FM l'octubre del 2012. A partir de llavors, va passar a ser una emissora exclusivament 'online' com a part del pla de la CCMA per retallar la despesa i "optimitzar recursos". El març del 2017 la Corporació va anunciar el retorn de l'emissora a les ones hertzianes. Des de l'1 d'agost, iCat ja està emetent en fase de proves al Principat i a la Catalunya del Nord.

stats