EL SUCCESSOR DE 'L'HORA DEL LECTOR'
Mèdia 27/09/2011

El 33 recupera el seu programa de llibres

La incidència de la tecnologia en la lectura i la vigència de Josep M. de Sagarra són els primers al·licients de 'Via llibre'. El programa s'estrena amb la voluntat de trencar amb el desaparegut 'L'hora del lector'.

Ramon Tomàs
2 min
El nou programa de lectura de la televisió pública catalana aposta per un llenguatge més modern que pretén "dessacralitzar el llibre com a objecte seriós" amb més carrer.

Barcelona.Menys sofà i plans fixos i més carrer, "un programa modernitzat que entri pels ulls". Aquesta és la filosofia de Via llibre , el nou programa de lectura que s'estrena avui, el successor de L'hora del lector . "És una aposta radicalment diferent, molt visual, amb un llenguatge de realització més dinàmic i fragmentat, amb reportatges i sense presentador", resumeix Jaume Cleries, el seu director. "La figura del tertulià desapareix. Abans tot passava a la sala d'estar i aquí sortim al carrer. Hem apostat per un format diferent", explica. El nou espai de les lletres, que durarà mitja hora, neix "amb ambició multiplataforma". A través de la web l'equip oferirà contingut addicional escurçat a la seva emissió: "A la web hi haurà tot el gruix de les entrevistes", comenta Cleries, i afegeix: "El programa donarà veu als lectors anònims i a les llibreries, i també farà territori".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Obert a tots els gèneres, fins i tot als llibres d'autoajuda, cada programa tindrà caràcter monogràfic al volant d'un ítem. Avui Màrius Serra, Oriol Izquierdo, Vicent Partal, Carlota Torrents, Ester Pujol i Patrizia Campana incidiran en els canvis que experimenta el món del llibre amb la tecnologia: llibres electrònics, tauletes, Amazon o el núvol digital que amenaça el llibre com a objecte físic. S'inclouen reportatges sobre videojocs literaris ( Divina comèdia i Alícia al país de les meravelles ), així com una selecció de bibliotràilers, un format de promoció cada cop més en voga al sector.

A l'estrena, que coincideix amb els cinquanta anys de la mort de Josep Maria de Sagarra, dues generacions de dramaturgs com Josep M. Benet i Jornet i Josep M. Miró conversaran en un diàleg intergeneracional sobre la vigència de l'autor d' El comte Arnau i Vida privada . La primera dosi literària també inclourà un reportatge sobre Toni Hill. Al desembre arribarà a les llibreries en català la seva novel·la El verano de los juguetes muertos , amb prop de 50.000 exemplars venuts gràcies sobretot al boca-orella.

Lectors anònims

La Júlia, una noia de 12 anys aficionada a les novel·les de vampirs, i la Concepció, una bibliotecària jubilada, també hi diran la seva. Les clàssiques recomanacions aniran a càrrec de la llibreria La Tralla, de Vic: la seva propietària i tres clients faran els suggeriments. El cinema hi serà present a través de la secció Llibre amb crispetes. A partir d'una estrena, s'hi recomanarà la novel·la d'inspiració: avui Taràntula de Thierry Jonquet, text en què es basa La piel que habito, d'Almodóvar.

Quan fa tres mesos L'hora del lector s'acomiadava de la graella alguns seguidors van protestar pel que suposaven una nova croada contra la lectura. Se suprimien així els únics 60 minuts dedicats específicament als llibres a la televisió pública. L'espai d'Emili Manzano es va moure habitualment per sota de l'1%, una quota de pantalla lleugerament inferior a la mitjana del 33. "És un programa que necessita recorregut", avisa Cleries, responsable del nou programa.

stats