PAREU MÀQUINES

Un rei molt alt (i quatre figurants)

Quatre diaris inclouen a portada la foto dels expresidents espanyols amb Felip VI

El cinquè aniversari del rei –del seu mandat– és celebrat amb entusiasme per la premsa de Madrid, mentre que només 'La Vanguardia' li dedica honors de portada a Catalunya (i d'una manera estranya, però no avancem esdeveniments).

Deixem de banda 'El Mundo', que opta per una caricatura. Els altres tres diaris de la 'villa y corte' hi posen la fotografia de Felip VI amb els expresidents González, Aznar, Zapatero i Rajoy. Però la tria és qualsevol cosa menys innocent. 'El País', per exemple, retrata el moment en el qual el monarca està a punt d'encaixar amb Felipe González. És la manera que té el diari de Prisa de subratllar quin és 'el bo'. (I, certament, van tenir molt millor relació que amb Aznar, palplantat com un estaquirot, mentre Rajoy i Zapatero parlen animosament.) En el cas de 'La Razón', en canvi, és a Rajoy a qui el rei dona la mà. El seu amor a l'expresident és tan intens que fins i tot cometen la gosadia de retratar el rei d'esquena. Aznar, de nou, més sol que la una. I González totalment absent. De fet, amb les ulleres de sol i el cabell blanquinós atapeït, sembla Karl Lagerfeld. A l''Abc' fan un acudit que encara no sé si és involuntari. El rei, al mig, flanquejat pels quatre exmonclovites, i el titular "Un rei a l'altura d'Espanya". Com que els altres són clarament més baixets la portada acaba sent un editorial gràfic crític amb l'estatura (política) dels expresidents.

Em queda 'La Vanguardia'. La foto de portada són els quatre expresidents esperant el rei, la qual cosa vol dir que el rei –el protagonista de la notícia– no apareix a primera pàgina: molt estrany, en un diari monàrquic. És veritat que el dia anterior ja el passejaven en portada, per un acte a Windsor. Però també ho feien 'El Mundo' i 'La Razón' i no han tingut problema amb repetir. "Esperant el rei", diu el titular. ¿Pot ser un missatge del diari al monarca?