Crítica TV 14/02/2021

Un rètol sobre Elionor no hauria de fer sacsejar RTVE

2 min

Era un programa informatiu i no el Cachitos de hierro y cromo, de manera que el rètol a La 1 que ironitzava sobre els estudis a Gal·les de la princesa Elionor estava fora de lloc, per molt que el seu enunciat –"Elionor marxa d'Espanya, com el seu avi"– fos tècnicament correcte. Ara bé, fulminar un treballador per aquesta falta és una resposta excessiva, encara que ell s'ho hagi pres amb prou humor per tuitejar "M'han acomiadat, com a l'avi". Estic convençut que un dard similar, aplicat a un polític, s'hauria saldat només amb una disculpa i una amonestació. Però tocar la Corona, a Televisió Espanyola, és encara tabú.

El rètol polèmic de TVE

De fet, el comunicat "d'urgència" que va enviar l'administradora provisional –des de fa dos anys i mig– de l'ens, Rosa María Mateo, supurava un vassallatge que feia angúnia. I un detall que permet intuir fins a quin punt incomodava és que, en castellà, recordava "el compromiso inquebrantable de RTVE con la defensa de los valores constitucionales y de las instituciones del Estado y sobre todas ellas, la Corona". En canvi, per a la versió catalana algú –amb bon criteri i un sentit menys dramàtic de la vida– ho va rebaixar al "compromís de RTVE amb la defensa dels valors constitucionals i de les institucions de l'Estat i de la Corona".

Uns quants factors han provocat que aquesta anècdota s'hagi convertit en qüestió d'Estat, fins al punt que dos diaris obrien portada l'endemà amb l'assumpte. El primer és l'explotació de les tensions existents entre Podem i el PSOE a l'entorn de la monarquia. Des de la caverna, s'acusa el partit lila de controlar TVE, quan la realitat és que els dos partits tenen influència sobre l'ens estatal i també hi ha divisió entre el personal, tal com s'evidencia amb les baralles constants, ben agres, entre les seccions sindicals de la UGT i Comissions Obreres.

Una altra part del soroll té a veure amb tensions laborals. Al personal de RTVE no li agrada que el programa La hora de La 1 estigui parcialment externalitzat. Això va fer que no hi hagués coordinador de guionistes, de manera que els treballadors tenen raó quan argumenten que subcontractar programes amb elevat contingut informatiu comporta aquests riscos. I, finalment, vivim en una època que –ves a saber si per influència de Twitter– els rètols diguem-ne creatius s'han posat de moda. Però s'han de saber administrar bé, perquè són més delicats del que sembla.

En tot cas, la màxima gestora de RTVE hauria de reflexionar sobre si la seva resposta institucionalista era proporcionada. Jo la veig una sobregesticulació apressada que deixa al carrer dos professionals per tal d'esquivar una polèmica, al capdavall, de foc d'encenalls. Sembla que hagi buscat més protegir-se ella que el mitjà que dirigeix.

stats