Mèdia 27/05/2021

El retorn de 'Friends': més grans, més rics i tan amics com sempre

La HBO estrena l'episodi especial en què els actors revelen alguns dels secrets del seu pas per la sèrie

3 min
Un moment de l'especial de 'Friends'

Disset anys d'espera. Aquest és el temps que han hagut d'aguantar els fans de Friends per veure junts un altre cop els protagonistes de la seva sèrie preferida. La HBO estrena aquest dijous l'especial de retrobament dels actors –Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Davis Schwimmer, Matt LeBlanc i Matthew Perry– que, per a disgust d'alguns seguidors, no és un episodi de ficció sinó una mena de festa per homenatjar la comèdia més popular dels anys 90 i principis dels 2000, una reunió entre vells amics amb un lligam indestructible. Un viatge al passat ple d'emoció –de més d'hora i mitja– pensat per fer feliços els seguidors que durant deu temporades van seguir les anades i vingudes de la Rachel, el Ross, la Monica, el Chandler, el Joey i la Phoebe i que volen saber més de les interioritats de la seva sèrie preferida.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els sis actors que es van fer mundialment famosos gràcies als seus personatges s'han reunit per a un especial nostàlgic pel qual han cobrat aproximadament 2,5 milions de dòlars, segons avançava el Wall Street Journal, una xifra que van assolir després de rebutjar la proposta inicial d'un milió de dòlars (que és el que cobraven per episodi durant les dues últimes temporades de la sèrie). La petició d'Aniston i la resta dels seus companys pot semblar desorbitada, però cal tenir en compte que amb la guerra de les plataformes de streaming Friends s'ha revaloritzat: WarnerMedia, propietaria de la HBO i HBO Max, va pagar a mitjans de juliol del 2019 425 milions de dòlars per quedar-se els drets d'emissió de la sèrie durant cinc anys i arrabassar a Netflix un dels productes que millor li funcionaven. A més de fer-los famosos, Friends ha fet rics els seus protagonistes: cada un d'ells guanya cada any uns 20 milions de dòlars en concepte de royalties per la sèrie.

Elogi de l'amistat

El sofà del Central Perk, el menjador de casa la Monica o la font dels títols de crèdit són alguns dels decorats pels quals es passegen els sis actors mentre recorden anècdotes dels rodatges o què va suposar per a ells participar en una sèrie que els va fer coneguts arreu del món i que encara avui dia suma nous seguidors gràcies al seu pas per les plataformes. L'exercici de nostàlgia el fan davant d'un públic format per fans –l'especial es va haver d'endarrerir fins que les condicions sanitàries van permetre que es poguessin reunir espectadors– i de convidats populars com, per exemple, el presentador James Corden, que condueix una entrevista amb els sis actors. També apareixen alguns dels actors secundaris recurrents i més estimats pels seguidors de la sèrie –Tom Selleck (Richard), Maggie Wheeler (Janice), James Michael Tyler (Gunther) i Elliot Gould (el pare de la Monica i el Ross)–, així com els creadors de la sèrie, Martha Kauffman i David Crane, que es van inspirar en els seus primers anys vivint a Nova York per escriure la comèdia.

Una de les claus de Friends era que l'amistat que es veia en pantalla es traslladava fora d'ella, i aquest és un dels elements als quals es dona més importància a l'especial, que es pot entendre gairebé com un documental sobre la història de la sèrie. Els actors confessen que, tot i el pas del temps, el vincle que van construir llavors segueix vigent, i fins i tot revelen alguns secrets sobre la seva relació que han mantingut en privat durant dècades.

Si bé no hi ha escenes de ficció, l'especial regala als seguidors pseudorecreacions de moments mítics de la sèrie, com l'escena en què la Rachel i la Monica i el Chandler i el Joey es juguen els seus apartaments en un trivial de preguntes i respostes en què han de demostrar qui sap més dels altres, i lectures de guió d'escena molt estimades pels seguidors, com quan la Phoebe descobreix que la Monica i el Chandler estan embolicats.

L'especial de Friends està pensat com una festa només apta per als fans que s'estimen els actors i els personatges de la sèrie com si fossin els seus amics reals.

Les sèries que van seguir les passes de 'Friends'
  • 'Cómo conocí a vuestra madre' (Netflix) Per concepte i ambientació, 'Cómo conocí a vuestra madre', disponible a Netflix, és la comèdia més propera a 'Friends'. Els protagonistes són un grup d'amics –dues noies i tres nois– que viuen a Nova York i que se solen reunir al pub McClaren's. La sèrie s'estructura a partir del relat que un d'ells, el Ted, fa als seus fills sobre com va conèixer la seva mare, una excusa per repassar tot el seu llarg historial sentimental. És aquest misteri el que va tenir enganxats els espectadors durant 9 temporades. A diferència de 'Friends', que té un final que en general va rebre lloances, la resolució de 'Cómo conocí a vuestra madre' va dividir els seguidors i va rebre moltes crítiques. Gràcies a la seva popularitat, la comèdia tindrà una continuació que es dirà 'Cómo conocí a vuestro padre' i estarà protagonitzada per Hilary Duff.
  • 'New girl' (Disney+ Star) L'esperit de la sèrie de Zoey Deschanel és molt proper al de 'Friends', tot i que abandona la forma de la 'sitcom' més tradicional de riure enllaunats. La protagonista és la Jess Day, una mestra d'escola de Los Angeles que descobreix que la seva parella l'enganya des de fa temps. Obligada a abandonar el seu pis, acaba vivint en un 'loft' amb tres nois que tenen un humor absurd i surrealista i que semblen disposats a no acabar de madurar mai. Tot i que la primera temporada sí que va cridar l'atenció –va arribar a rebre nominacions als Emmy– és una sèrie que va passar molt més desapercebuda que 'Cómo conocí a vuestra madre', malgrat que va de menys a més. Un dels seus punts a favor és la cohesió del grup protagonista. Disney+ Star incorporarà la sèrie (7 temporades) al seu catàleg aquest divendres.
  • 'Lovesick' (Netflix) Aquesta comèdia britànica tenia potencial per ser la 'Friends' d'una nova generació però finalment es va quedar en una petita joia que es pot veure a través de Netflix. El punt de partida és més arriscat que el de la comèdia nord-americana: el protagonista és el Dylan, un noi que descobreix que té clamídia. El diagnòstic l'obligarà a contactar amb totes les seves exparelles per avisar-les i, de pas, fer repàs de la seva vida sentimental. En aquesta mena de viatge al passat l'acompanyen els seus millors amics i companys de pis, el Luke i l'Evie.
stats