Mèdia 02/10/2012

"El sexe és com beure aigua salada": el Lama Wangchen a 'El Convidat', en 10 frases

El líder dels budistes a Catalunya i diputat a Europa del govern tibetà a l'exili rep Albert Om i li explica com veu el món occidental en crisi econòmica i de valors

Ara
2 min
Albert Om i el Lama Wangchen, a 'El convidat' / TV3

BarcelonaAlbert Om ha estat dos dies a casa del Lama Wangchen, líder dels budistes a Catalunya, establert al carrer Balmes de Barcelona. De la visita n'ha sortit el tercer lliurament d''El convidat' d'aquesta temporada, emès aquest dilluns a la nit. Us resumim les reflexions del Lama en 10 frases.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. "El budisme és molt més que una moda. La gent del segle XXI busca, no para de buscar alguna cosa que li doni suport o una mica de felicitat, o que l'ajudi a pensar."

2. "Carles Puyol ha vingut a visitar la Casa del Tibet i ens truquem i parlem de tant en tant, però res més. No pretenc que sigui fanàtic del budisme i del Tibet. El cas és que relaxi el seu cos i la seva ment i que jugui bé. Jo no li demano res ni ell em demana res a mi. Només tenim amistat."

3. "La religió és un dogma, tenir una creença i no pensar gaire. El budisme no és només una religió, és una filosofia sobre la vida quotidiana, sobre com actuar millor en el dia a dia. Buda no demana que et passis el dia resant. Demana que siguis bona persona."

4. "És important cuidar la salut, però no només la física, sinó la mental. A Occident preocupa més la salut física que la mental, i ha de ser el revés, és més important una ment sana que un cos sa."

5. "Fins i tot el Dalai Lama ho diu. Una persona pot viure dignament sense religió, però amb moral i ètica. És molt important, perquè ara no hi ha moral, no hi ha ètica, no hi ha ni justícia, tot funciona mitjançant el poder i les influències."

6. "Tornaré al Tibet quan sigui lliure, però ara per ara és bastant difícil. El Dalai Lama demana dialogar, negociar, parlar. Seria bo per als tibetans i per als xinesos, però el govern xinès és cada cop més dur."

7. "Un monjo budista ha de mantenir el celibat. Estàs sol però ets lliure com un ocell. El sexe és com beure aigua salada, cada vegada tens més set i no la pots controlar."

8. "Buda no va dir res sobre l'homosexualitat. Jo ho accepto tot, però natural del tot no n'és. Ara, cada vegada és més normal, i si veig una parella d'home i dona tot el dia discutint i, en canvi, una parella homosexual amb amor i feliç, penso que dolent no n'és."

9. "Quan hi ha problemes, ens recordem de Déu. Quan tot va bé, ningú es recorda de Déu. I amb la crisi passa això. No hi ha només crisi econòmica, també hi ha crisi espiritual. La gent té coses però no està contenta, en volen més. I ningú fabrica la felicitat, l'has de buscar al teu interior."

10. "Al Tibet o a la Índia hi ha molta gent pobra, però surten al carrer, parlen amb la gent i la conviden a dinar a casa. Són pobres però més feliços. Aquí hi ha molta soledat. La gent parla amb el gat o el gos. Per això la gent ve a veure'm. No tinc gens de poder, però tinc un cor calentó."

stats