ESTRENA DE '36,5' I 'BATEGA'
Mèdia 14/01/2011

Fer salut des del sofà

Dos nous programes sobre salut acaben d'arribar a les graelles dels canals locals. BTV ha estrenat 36,5 , i Batega ha fet el salt a la XTVL. Tots dos intenten fer més comprensibles els temes mèdics.

Albert Castellví Roca
2 min
El doctor Eduard Estivill condueix el programa de divulgació mèdica 36,5 , que es va estrenar dissabte a Barcelona Televisió.

BarcelonaSeure al sofà no és una bona manera de fer salut. Tot i així, si sabem escollir quin canal de televisió sintonitzem en cada moment, podem aprendre coses que ens ajudin a viure més sans. Barcelona Televisió (BTV) i la Xarxa de Televisions Locals (XTVL) acaben de posar en marxa dos programes de divulgació sobre temes mèdics.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El canal local de Barcelona va estrenar dissabte 36,5 , un espai presentat pel doctor Eduard Estivill que tracta cada setmana un tema de salut a través de les opinions de dos especialistes i de dos pacients. Estivill en destaca el to "didàctic", que considera cabdal en el món de la medicina: "Els metges no només hem de fer bé la feina: també hem de saber-la explicar. No serveix de res fer servir paraules enrevessades si la població, que n'és la beneficiària, no les entén". Segons Estivill, aquesta mancança provoca que molts ciutadans se sentin poc informats en matèria de salut.

36,5 , anomenat així en referència a la temperatura ideal del cos humà, parla de temes mèdics que, sense ser quotidians, "sí que poden afectar molta gent". La primera edició, dissabte passat, es va centrar en els trasplantaments, i la de demà es fixarà en l'Alzheimer. La voluntat de l'espai és "apropar" aquests temes a la ciutadania i, sobretot, buscar sempre "la vessant més positiva dels testimonis, fer sortir l'optimisme" i fugir de la morbositat.

El programa, que es produeix en col·laboració amb l'Hospital del Mar, el Clínic, el de Sant Pau i el de la Vall d'Hebron, s'emet els dissabtes a les 20.50 h i dura mitja hora.

'Batega' arriba a la Xarxa

D'altra banda, la XTVL va inaugurar dimecres la segona temporada de Batega . El programa s'havia estrenat amb èxit a la Televisió de l'Hospitalet al setembre i ara es podrà veure arreu del territori català a través dels canals adherits a la Xarxa.

La directora de la televisió local de l'Hospitalet, Anna Esteve, explica que Batega tracta la salut "de manera molt planera, i tant pot parlar de temàtiques complexes com explicar com s'ha de posar una tireta un nen". Cada edició s'estructura entorn a un tema mèdic concret, sobre el qual s'ofereix una entrevista a un professional, un reportatge amb persones "que l'estant patint, l'han superat o els acaben de donar la notícia" i consells sobre com prevenir o pal·liar el problema. A més, el salt del programa a la Xarxa ha permès incorporar-hi una nova secció en què les càmeres de les diverses televisions del grup entren als hospitals per fixar-se en les especialitats mèdiques de referència de cadascun dels centres.

Malgrat que no tots els canals emeten Batega al mateix moment, la majoria l'ofereixen els dimecres de 23 h a 23.30 h.

stats