Mèdia 24/02/2014

Évole defensa el fals documental sobre el 23-F: "Hem d'aprendre a posar un filtre a tot el que veiem"

El periodista explica a RAC1 que el programa 'Salvados' d'aquest diumenge era "un joc amb l'espectador"

Ara
3 min

BarcelonaEl director del programa 'Salvados' de La Sexta, Jordi Évole, ha defensat aquest dilluns l'emissió del fals documental sobre el 23-F aquest diumenge a la nit, que va descol·locar una part de l'audiència, que en els moments inicials es va creure la ficció, tal com s'ha evidenciat amb els comentaris dels espectadors a Twitter. Évole ja va explicar just després del documental que el que buscaven era denunciar la poca transparència que hi ha al voltant de l'intent de cop d'estat del 1981. Évole va justificar-ho dient que com que no es pot accedir al sumari del 23-F fins al 2031, o 25 anys després que tots els colpistes hagin mort, s'han de fer fantasies relacionades.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns, en una entrevista per telèfon a RAC1, el periodista ha insistit en la mateixa idea. "Per nosaltres era un joc amb l'espectador i t'adones que la gent ho va anar trobant [les pistes per evidenciar la ficció] en diferents paranys de la història".

Évole està content "si el programa ha servit perquè mínimament es pugui reflexionar" al voltant de la informació que arriba a la ciutadania. L'objectiu és aprendre que cal posar "un filtre" a tot el que veiem, "que no ens ho empassem tot com a consumidors d'informació", ha dit.

El comunicador ha explicat que un dels seus referents a l'hora de crear 'Operación Palace' és l'episodi del programa 'Camaleó' del canal català de TVE, emès el 5 d'abril del 1991. L'espai va tenir molt de ressò perquè narrava un cop d'estat a la URSS mesos abans que els fets es produïssin de debò d'una manera molt semblant. La ficció va ser molt polèmica i va acabar amb la destitució del cap de programes de TVE a Catalunya i dels responsables de l'espai, tal com recorda l'antropòleg Manuel Delgado al seu blog.

Posteriorment, Évole ha defensat al programa 'Al Rojo Vivo' la capacitat d'arriscar demostrada al fals documental sobre el 23-F, i ha aprofitat per criticar el funcionament de l'estat en certs aspectes: "No poder consultar el sumari del cop trenta-tres anys després ens permet fer-nos una idea del nivell de transparència de l'estat". Qüestionat sobre la publicitat que s'havia fet del programa durant tota la setmana, el periodista ha argumentat que tot plegat es tractava d'un joc, i que comentar la seva falsedat hauria trencat tot l'engranatge i la funció que pretenien dur a terme amb l'emissió del fals documental: "Un gènere que s'utilitza amb normalitat als EUA i a França i que hauríem de fer servir més aquí. Per posar un exemple, una sèrie de falsos documentals de la història d'Espanya, amb tretze capítols, estaria molt bé."

Sobre el 23-F, Évole ha aprofitat per recordar que els arxius seguiran tancats fins d'aquí molts anys, i ha reflexionat: "Estaria molt bé que s'acabés sabent tot. Hi ha moltes teories de la conspiració i seria positiu que un experiment com aquest ajudés a flexibilitzar la consulta dels documents". El director de Salvados ha rebut moltes crítiques a les xarxes socials i als mitjans durant les últimes hores, preguntat per aquest fet, el periodista ha afirmat "entendre" la base d'aquestes pel contingut delicat que tractava el programa, però s'ha justificat argumentant que la presència de diversos membres que van viure el cop des de dins era una senyal de maduresa de la societat envers aquest tema. Com a conclusió definitiva sobre la polseguera que ha aixecat l'emissió del programa, Évole ha recordat els inicis trencadors de "Salvados": "Seguirem arriscant. Som així des dels nostres inicis i cal seguir arriscant en aquest ofici, encara que a vegades això et pugui passar certa factura."

stats