FICCIÓ HISTÒRICA
Mèdia 24/04/2011

Una sèrie reconstruirà la vida de la reina Isabel la Catòlica

TVE, Isla Producciones i Diagonal TV, que ja va fer Temps de silenci , preparen una sèrie sobre Isabel la Catòlica. Adriana Ugarte i María Valverde s'han presentat al càsting per interpretar la protagonista.

Albert Castellví Roca
3 min

BARCELONA.El seu casament amb Ferran II va unir la corona de Castella amb la d'Aragó. El procés per arribar a aquesta unió no va ser fàcil ni va estar exempt de tripijocs i punts foscos, com tampoc no ho van estar els 30 anys de regnat. Isabel I de Castella (1451-1504) va tenir una vida de pel·lícula que ara, gràcies a la iniciativa conjunta de TVE i les productores Isla Producciones i Diagonal TV, es convertirà en una sèrie de televisió: Isabel, mi reina .

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Jaume Banacolocha, conseller delegat de Diagonal TV i productor executiu de la sèrie, reconeix que la idea els va arribar de l'altra productora, però que des del primer moment van pensar que era "una bona idea", ja que "Isabel la Catòlica és una figura prou coneguda, no només a Espanya, sinó també a Europa i Sud-amèrica", i van decidir posar-s'hi al capdavant.

Història dramatitzada

Han plantejat una ficció dividida en tres temporades de 13 capítols: la primera se centrarà en la seva joventut, els enganys que van portar al seu matrimoni amb Ferran d'Aragó i les lluites de poder que van envoltar la seva coronació, el 1474. En la segona temporada s'explicaran els seus primers anys de regnat fins al descobriment d'Amèrica, el 1492. I la tercera recollirà el tram final de la seva vida. "No hi ha intenció d'allargar-la eternament", assegura Banacolocha, que adverteix també que, tot i que la previsió és aquesta, "al final, depèn de l'audiència, i potser acaben sent dues temporades, o només una".

La voluntat és que la sèrie sigui tan rigorosa com es pugui amb la història. "Mirarem de ser bastant realistes. Es tracta de la vida d'una persona, i si la fabulem molt pensem que tindrem molta gent en contra", explica Banacolocha, que destaca la gran tasca de documentació sobre el personatge que han dut a terme abans de preparar el guió: "M'he llegit tres llibres, però els guionistes se n'han llegit com a mínim cinc!" Tot i així, la fidelitat absoluta és impossible, ja que cada font explica els fets amb un biaix diferent: "Hi ha interpretacions històriques diferents i has de decidir per quina optes. Això pot fer que algú digui que les coses no van ser així". I, a més, hi ha alguns passatges de la història que no queden recollits amb prou precisió, i en aquests casos ha estat imprescindible "fabular". La voluntat d'aferrar-se a la realitat històrica implica que la sèrie no intentarà defensar la reina, sinó mostrar-la amb tots els seus clarobscurs i totes les "coses estranyes" que van conformar la seva vida.

Ni amors ni guerres

Un altre element que farà especial aquesta producció és que no inclourà la típica història d'amor de la protagonista. El productor executiu de la sèrie ho contraposa amb una altra ficció històrica de la mateixa productora: "A 14 de abril. La República la història és el fons, i podem imaginar-nos la trama que vulguem. Aquí, la història és al davant, l'explicarem en primer terme, i no ens podem inventar res". I tampoc no hi haurà "grans batalles ni cavalcades". "Tenim un bon pressupost, però no és impressionant -diu Banacolocha- i farem els exteriors que puguem fer". Bona part del rodatge es farà en decorats interiors, però també es recorrerà a diversos castells. "Canviaven de lloc de residència molt sovint, i això és un problema, perquè no pots rodar sempre al mateix castell", lamenta Banacolocha, que avança que la intenció és començar a rodar a principis de juliol. Això permetria, segons ell, que es pogués començar a emetre a l'octubre, que és la intenció inicial de la cadena".

El més urgent, ara mateix, és escollir l'actriu que interpretarà el personatge principal, una decisió transcendental, ja que "el pes de la història recaurà molt sobre aquesta persona, i l'esforç que haurà de fer serà important", avança el productor executiu, que de moment no vol donar el nom de cap candidata. Tot i així, aquesta setmana ha transcendit que Adriana Ugarte, María Valverde, Verónica Echegui i Irene Escolar són algunes de les actrius que s'han presentat al càsting.

stats