L'ORIENTACIÓ SEXUAL A LA FICCIÓ
Mèdia 30/09/2011

Els gais de les sèries dels EUA ja fan de protagonistes

Els personatges homosexuals són més protagonistes que abans a les sèries nord-americanes, segons un estudi. TV3 creu que fa temps que estan normalitzats, i no els estalvia contradiccions ni conflictes.

Auri Garcia Morera
3 min
Els gais de les sèries dels EUA Ja fan de protagonistes

Barcelona.L'associació de gais i lesbianes contra la difamació (GLAAD en les seves sigles en anglès) ha difós un informe que revela que la Fox ha estat la cadena nord-americana que ha inclòs més personatges homosexuals, bisexuals i transsexuals en les sèries de ficció durant la temporada 2010-2011. D'aquesta manera, la Fox ha pres la primera posició a l'ABC per primera vegada en sis anys, tot i que l'ABC és la cadena en què els personatges gais són més centrals.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Anatomía de Grey i Modern family , dues sèries de l'ABC, són dos dels exemples més significatius, amb les parelles formades per Arizona i Callie en el primer cas, i Mitchell i Cameron en el segon. Glee , True Blood i The Good Wife són altres sèries en què els personatges gais tenen protagonisme amb tota normalitat. La proporció de personatges gais sobre el total, però, ha baixat respecte a l'any passat. Si del 2007 al 2010 havia pujat de l'1,1% al 3,9%, aquest últim any ha baixat un punt, fins al 2,9%.

A la televisió catalana, la presència de personatges homosexuals a les sèries de ficció ja fa temps que està normalitzada. Jordi Roure, cap de dramàtics de TV3, assegura que avui s'inclouen "amb més normalitat que mai". No hi ha quotes, però es procura que no siguin invisibles i que no apareguin estereotipats. "No els incloem perquè siguin gais, intentem fugir del tòpic sempre", puntualitza Roure.

El Xavier de Poble Nou va ser el primer personatge gai que va aparèixer en una sèrie de TV3, l'any 1993. "Sempre hem intentat tractar-ho des de la normalitat més absoluta", recorda l'actual cap de dramàtics de la cadena. "Anàvem per davant d'alguns altres canals que emeten aquí, i així ens ho van dir des de l'estranger", afegeix.

L'evolució de TV3

Des d'aquell primer personatge fins al dia d'avui, però, les coses han evolucionat força: "Potser fa uns anys hi havia una discriminació positiva. Si hagués estat el dolent de la pel·lícula, hauríem dit que no podia ser", explica Jordi Roure. A l'inici tots eren "molt bones persones", i més recentment s'hi han incorporat més contradiccions i conflictes.

Per exemple, amb l'Oriol de La Riera , un personatge homosexual que es negava a acceptar públicament que ho era i portava una doble vida, fent mal a la dona amb qui s'havia casat. "Si amb el primer gai hagués passat això, no hauríem fet cap favor a la societat", reflexiona Roure, que creu que tractar de manera adequada l'orientació sexual forma part de la funció de servei públic de TV3.

Boixaderas recorda el Xavier

Jordi Boixaderas, que interpretava el Xavier de Poble Nou , recorda que hi va haver una preocupació especial perquè el personatge no fos estereotipat. "Llavors hi havia la inèrcia que quan algú era homosexual se li havia de notar", explica. "Me'n recordo que deien que amb el Xavier no havia de ser així, que ho sabíem perquè ell ho deia però que no havia de tenir cap signe extern".

Tot i això, ni l'actor ni ningú va donar gaire importància al fet que fos el primer personatge gai d'una sèrie de TV3. "Jo crec que no va ser una cosa especial", assegura Boixaderas. Al contrari que Jordi Roure, l'actor considera que aleshores ja es va crear un personatge polièdric, que tenia una part negativa. "No era un home pervers sinó que era algú que es guanyava la vida d'una manera poc clara", detalla.

Tot i així, el Xavier va mostrar la seva faceta més tendra amb els seus nebots i la seva germana. "Els que em comentaven alguna cosa pel carrer, em deien que els queia simpàtic per aquesta faceta", explica l'actor. "A mi ningú em va dir res sobre el fet que el personatge fos homosexual".

stats