FICCIÓ
Mèdia 14/09/2019

Les 10 sèries que veurem aquesta tardor

Les plataformes reserven algunes de les seves apostes més fermes per al retorn de les vacances

Alejandra Palés
6 min
01. Gwyneth Platrow i Ben Platt a The politician.   02. Anne Hathaway i Gary Carr a Modern love.  03. Ruth Wilson a La materia oscura.  04. Aixa Villagrán i Leticia Dolera a Vida perfecta.  05. Jennifer Aniston i Reese Witherspoon protagonitzen The morning show.

BarcelonaAmb l’incessant ritme d’estrenes actuals, fa temps que la tardor va deixar de ser la temporada serièfila per antonomàsia. Tot i això, encara queden reminiscències d’aquells temps i les plataformes es guarden algunes de les seves millors cartes per al retorn de les vacances d’estiu. Seleccionem deu noves ficcions que marcaran la conversa entre els aficionats a les sèries, més enllà de retorns esperats com la tercera temporada de 'The Crown' i 'Marvelous Mrs. Maisel' o la cinquena de 'Peaky Blinders'.

‘Criminal’

Dotze històries policíaques en quatre països diferents

Una sala d’interrogatoris és el nexe d’unió de les dotze històries que componen aquesta sèrie de Netflix ambientada en quatre països diferents -Espanya, França, el Regne Unit i Alemanya-. Segons ha explicat la plataforma, la sèrie, que s’estrena el 20 de setembre, se centra “en l’intens conflicte mental entre els agents de policia i els sospitosos”.

Un dels atractius de la ficció és el seu repartiment internacional. En el cas dels tres episodis centrats en Espanya, els protagonistes són Inma Cuesta, Carmen Machi i Eduard Fernández. Els altres noms coneguts són els dels actors que formen el repartiment britànic, entre els quals figuren David Tennant ( Broadchurch ) i Hayley Atwell, vista a Los vengadores: la era de Ultrón.

‘The politician’

Ryan Murphy aterra a Netflix amb Gwyneth Paltrow

Netflix s’ha especialitzat en fitxar creadors de referència a cop de talonari. Ryan Murphy n’és un. El 27 de setembre debuta amb la seva primera sèrie per a la plataforma, una sàtira sobre l’ambició ambientada en un dels seus ecosistemes preferits, un institut.

Murphy, que ja va riure’s del sistema de classes que es respira als centres estudiantils amb Glee i Popular, torna a comptar amb algunes de les seves actrius fetitxe -com ara Gwyneth Paltrow o Jessica Lange- per explicar la història de Payton Hobart (Ben Platt), un estudiant adinerat de Califòrnia que als set anys va decidir que seria president dels Estats Units. Per aconseguir el seu objectiu final, haurà de superar diferents etapes, la primera de les quals ser escollit president del consell estudiantil, un càrrec que li garantirà una plaça a Harvard. En el seu periple tindrà el suport de la seva mare, interpretada per Paltrow.

El creador assegura que la sèrie és un reflex de l’era Trump que viu els Estats Units. “És gent molt rica comportant-se malament”, ha explicat a The Hollwyood Reporter, on també confessa que la sèrie li ha servit per reflexionar sobre la seva pròpia ambició, que qualifica d’una mica psicòpata.

‘Batwoman’

La primera superheroïna lesbiana arriba a la HBO

De sèries de superherois n’hi ha a cabassos, però fins ara en cap hi havia hagut una protagonista que fos homosexual. Batwoman s’estrena amb la intenció de trencar prejudicis amb una actriu principal, Ruby Rose ( Orange is the new black), que, com el personatge que interpreta, fa anys que va sortir de l’armari.

Produïda per la factoria Berlanti (Riverdale ), la sèrie se centra en Kate Kane, que es converteix en la inesperada vigilant de Gotham anys després que Batman desaparegui sense deixar rastre. La sèrie s’estrena el 7 d’octubre a la HBO.

‘Vida perfecta’

Les dificultats de l’edat adulta, segons Leticia Dolera

Deixant de banda la polèmica per haver prescindit d’Aina Clotet al saber que estava embarassada, la sèrie de Leticia Dolera sobre tres amigues plenes de dubtes i pors és una de les grans apostes per a aquesta temporada de Movistar+, que l’estrenarà el 18 d’octubre. Vida perfecta -el títol inicial era Déjate llevar, però finalment es va canviar- ja compta amb dos premis en la seva trajectòria: va guanyar el premi a millor ficció i un guardó especial d’interpretació al festival Canneseries celebrat a l’abril.

Dolera no només és la creadora, guionista i directora de la sèrie, sinó que també n’és la protagonista. Ella és la María, un noia molt controladora que veu com el seu món es fa miques quan la seva parella la deixa. La seva germana gran, l’Esther (Aixa Villagrán), també està en plena crisi vital: fa anys que intenta, sense èxit, triomfar com a pintora. El trio de protagonistes el completa la Cristina (Celia Freijeiro), la millor amiga de la María, una advocada d’èxit insatisfeta amb la seva vida matrimonial i familiar.

‘Modern love’

Totes les versions de l’amor en una sola sèrie

Modern love és el títol d’una de les columnes més conegudes del New York Times, un espai on des del 2004 es recopilen històries d’amor -en el sentit més ampli del concepte- explicades pels seus protagonistes, tots ells lectors del diari. Amazon ha transformat aquests articles en una sèrie d’antologia amb cares conegudes com les d’Anne Hathaway, Tina Fey, Andrew Scott ( Fleabag ) o Dev Patel ( The Newsroom ). Darrere el projecte hi ha John Carney, director de Once i Begin again.

La sèrie, que s’estrena el 18 d’octubre, compta amb vuit episodis de mitja hora, cadascun dedicat a una història diferent que mostrarà la diversitat d’amors que es poden trobar al món, des del romàntic fins al platònic, passant pel sexual i l’autoestima.

‘Watchmen’

Com adaptar una de les millors novel·les gràfiques de la història

Damon Lindelof, creador de Perdidos i The leftovers, assumeix el repte d’adaptar Watchmen, considerat un dels cims de la història de la novel·la gràfica. L’obra de Dave Gibbons i Alan Moore ja va tenir una versió cinematogràfica l’any 2009, però això no ha impedit que la HBO s’embarqués en el projecte de reproduir la història dels vigilants emmascarats a la petita pantalla.

En el repartiment de la sèrie, que s’estrena el 20 d’octubre, hi figuren noms com ara Jeremy Irons, Regina King ( American Crime ), Jean Smart o Andrew Howard.

‘La señora Fletcher’

El despertar sexual d’una dona en crisi

La senyora Fletcher del títol no té res a veure amb l’adorable investigadora de S’ha escrit un crim. Eve Fletcher és una dona divorciada que pateix una crisi existencial. Quan el seu fill Brandon marxa per començar la universitat, l’Eve decideix començar una nova etapa que desembocarà en un despertar sexual tardà. Paral·lelament, el seu fill també s’enfrontarà als seus propis problemes sexuals.

La señora Fletcher és l’adaptació de la novel·la del mateix títol de Tom Perrotta, que ja va veure com la HBO adaptava una altra de les seves obres, The leftovers. Per protagonitzar la sèrie, que s’estrena el 28 d’octubre, els responsables han triat Kathryn Hahn, una de les cares imprescindibles del cinema indie dels Estats Units. Tot i que no és coneguda pel gran públic, ha sigut secundària de luxe de sèries com ara Transparent.

‘The morning show’

Apple debuta al món de les sèries de la mà de Jennifer Aniston

El mercat de les plataformes de streaming acull un nou membre, AppleTV+, que es llança l’1 de novembre. El servei de la companyia de la poma arriba una mica tard a la festa serièfila, però intentarà compensar el temps perdut amb The morning show, sèrie produïda i protagonitzada per Jennifer Aniston i Reese Witherspoon, que es retroben anys després d’haver sigut les germanes Green a Friends.

A The morning show Aniston interpreta Alex Levy, la presentadora d’un matinal de televisió. Després de 15 anys treballant al costat de Mitch Kessler (Carell), l’Alex haurà d’iniciar una nova etapa professional quan el seu company de feina sigui acomiadat arran d’unes acusacions d’assetjament sexual. Serà llavors quan entri en escena Bradley Jackson (Witherspoon), una nova periodista.

‘La materia oscura’

Nova dosi de fantasia i èpica de la mà de la HBO

Després de l’adeu de Joc de trons, la HBO s’ha quedat orfe de fantasia. La materia oscura, adaptació de la trilogia homònima de Philip Pullman, se situa com a ferma candidata a substituir el món de George R.R. Martin, tot i que les trames no tinguin res a veure.

La producció, que és un projecte conjunt de la BBC i la HBO, explica la història de la Lyra (Dafne Keen), una nena òrfena que viu sota la tutela dels professors del Jordan College, a Oxford. La Lya descobrirà un perillós secret que afecta Lord Asriel (James McAvoy), membre de l’aristocràcia d’un univers paral·lel, i Marisa Coulter (Ruth Wilson). A la sèrie, que té l’estrena prevista per al 4 de novembre, també hi participa Lin-Manuel Miranda, creador del musical d’èxit Hamilton.

‘Foodie love’

Entre l’amor gastronòmic i l’amor romàntic

Isabel Coixet debuta en la ficció seriada amb la història d’una parella que es coneix a través d’una aplicació per a amants de la gastronomia. Laia Costa i Guillermo Pfening interpreten els dos protagonistes d’aquesta sèrie, en la qual es barregen romanticisme i gastronomia. Ella és una editora de trenta-tres anys, divertida i un mica reticent a mantenir relacions, mentre que ell és un matemàtic amb un punt d’innocència. La seva relació s’anirà gestant salpebrada per tota mena de menjar i begudes i, a banda d’estar ambientada a Barcelona, viatjarà a diversos escenaris de França, a Roma i a Tòquio.

Foodie love no té data oficial d’estrena, però la HBO ja ha anunciat que arribarà aquesta tardor.

stats