PAREU MÀQUINES

Una setmana funesta per a la llibertat d'expressió

S'acumulen casos d'abusos del poder, de la Xina a Austràlia, passant per Rússia i els Estats Units

La qualitat democràtica de molts països cau en picat en matèria de llibertat d'expressió. Ho fa a tanta velocitat que moltes notícies acaben passant desapercebudes: els mateixos mitjans no donem l'abast a l'hora d'absorbir-les. Aquí en tenen unes quantes, només de l'última setmana. Agafin aire.

El periodista rus Ivan Golunov va ser apallissat per la policia mentre estava sota la seva custòdia. Té les costelles trencades, però els agents no deixen que se li facin radiografies. Liu Wanyong, màxim exponent del periodisme d'investigació xinès, ha penjat les botes als 48 anys: la pressió d'un Partit Comunista en cursa rampant ha provocat que, en els últims dos anys, el 'Youth Daily' li hagi tirat enrere un centenar d'articles. Mentrestant, un soci de Reuters es plega a la voluntat dels dictàmens governamentals i hi bloqueja els articles sobre la matança de Tiananmen. I un editor a Hong Kong ha vist frustrat el seu intent de publicar una investigació sobre aquella repressió. Tot això la setmana que el 'Guardian' i el 'Washington Post' se sumen a la llista de mitjans bloquejats al país. Més al sud, la policia australiana va fer una ràtzia al domicili d'un periodista que informava dels plans governamentals per augmentar la vigilància ciutadana. I, poc després, es presentava a la principal radiotelevisió per exigir notes i correus electrònics relatius a una investigació sobre possibles crims de guerra comesos per les forces especials del país durant la guerra a l'Afganistan. Tot això mentre Donald Trump demana que es boicotegi la 'teleco' AT&T per tal de castigar la CNN.

La nova enginyeria social passa per deixar la ciutadania sense recursos per construir una noció de veritat a partir d'informació veraç. El 'tot és relatiu' que propugnen –de manera oberta o subtil– només funciona si el periodisme pateix. Cal rebel·lar-s'hi; també els lectors.