Mèdia 22/07/2021

'Sky rojo' sacseja el seu còctel de prostitució i violència

La sèrie d'Álex Pina i Esther Martínez Lobato, criticada per la frivolitat amb què tracta la prostitució, estrena segona temporada

2 min
Les protagonistes d''Sky rojo'

Té tants seguidors com detractors. Sky rojo, la segona sèrie d'Álex Pina per a Netflix després de l'èxit de La casa de papel, estrena aquest divendres la segona temporada. Un nou còctel de prostitució, drogues i violència que aspira a emular l'estil de Tarantino –amb algunes picades d'ullet a Bigas Luna– i que, segons el seu creador juntament amb Esther Martínez Lobato, s'emmarca en un gènere propi que autodenominen "pulp ibèric". En aquesta nova entrega, que es va rodar juntament amb la primera, la Coral (Verónica Sánchez), la Wendy (Lali Espósito) i la Gina (Yany Prado) continuen la fugida endavant per alliberar-se de l'explotació sexual.

Mentre els creadors i els membres del repartiment defensen que la sèrie és una crítica frontal al tràfic de blanques, són moltes les veus crítiques que assenyalen que la prostitució i el paper dels proxenetes s'hi tracta des d'un punt de vista especialment frívol. La crítica del diari ARA, Eulàlia Iglesias, assenyalava que la primera temporada "glamuritza la prostitució emmarcant-la en uns escenaris interiors enlluernadors, que poc tenen a veure amb l'aspecte rònec d'un puticlub de carretera".

Ritme delirant

Sky rojo és una aposta convençuda per l'adrenalina i l'excés amb tocs d'humor negre i episodis que no superen la mitja hora. En l'inici de la nova temporada, les tres protagonistes femenines es troben en situacions extremes i estan decidides a perpetrar la venjança contra els seus explotadors. La Wendy i la Gina lluiten per mantenir-se amb vida després d'haver intentat matar el Moisés (Miguel Ángel Silvestre): la primera va rebre un tret gairebé mortal i la segona haurà de trobar la manera de salvar-la. La Coral, que des de la primera temporada està immersa en una espiral d'autodestrucció, ha tornat al bordell Las Novias per enfrontar-se al Romeo (Asier Etxeandia). Una de les incògnites de la temporada és saber si finalment els espectadors descobriran el passat de la Coral i entendran com va passar de biòloga a prostituta.

La segona entrega segueix els paràmetres estètics de la primera, tot i que introdueix algunes novetats formals –com el canvi de la imatge de 16:9 a 4:3– per incrementar la sensació de claustrofòbia i ansietat que experimenten els personatges.

A l'espera de saber quina acollida tindrà la segona temporada –la primera va aconseguir estar al capdamunt del més vist de la plataforma des de l'estrena–, Sky rojo no té garantida encara la continuïtat. "Ara mateix hem escrit i rodat dues temporades amb final obert", explicaven Martínez Lobato i Pina, que l'any 2018 va signar un contracte d'exclusivitat amb Netflix. L'anterior sèrie de Pina per a Netflix no va sortir gaire benparada: White lines, amb coproducció britànica, se centrava en un assassinat que havia tingut lloc en una Eivissa d'ambient decadent. La sèrie, concebuda per tenir almenys tres temporades, va passar sense pena ni glòria i va ser cancel·lada poc després de l'estrena.

stats