RÀDIO
Mèdia 01/12/2016

‘El suplement’ explora les dues cares d’Europa

Dissabte farà un especial des de Brussel·les i diumenge serà a Grècia per parlar dels refugiats

Albert Castellví Roca
3 min
‘El suplement’ explora  les dues cares d’Europa

BarcelonaDel Parlament Europeu als camps de refugiats de Vasilika. Aquest és el recorregut que seguirà aquest cap de setmana el programa de Catalunya Ràdio El suplement, que s’ha proposat retratar, en dos dies, les dues cares d’Europa: la de les institucions i la dels immigrants que intenten arribar-hi.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El programa de dissabte mostrarà la “cara A” del continent a partir d’una passejada per Brussel·les que farà una parada important al Parlament. Allà el presentador de l’espai, Ricard Ustrell, s’acompanyarà de quatre eurodiputats catalans amb qui parlarà sobre la seva feina a l’Eurocambra, el sou que cobren o la funció dels seus assessors. Però el programa no es limitarà a parlar de la política comunitària: la visita a la capital belga també inclourà una ruta per la ciutat amb un guia turístic català i una entrevista a Paul Sobol, un supervivent del camp d’extermini d’Auschwitz. “La idea d’aquest primer programa és explicar d’on venim, i diumenge reflexionarem sobre cap a on anem”, explica Ustrell a l’ARA.

Aquesta segona entrega, la de la “cara B”, tindrà el centre neuràlgic a Grècia, però inclourà també reportatges sobre Ceuta i Sicília. “Són les tres principals portes d’entrada dels refugiats a Europa”, argumenta el presentador. A la ciutat espanyola, Ustrell visitarà la tanca que la separa del Marroc acompanyat d’un guàrdia civil, i també conversarà amb un enterramorts que es dedica a inhumar persones sense nom. A Grècia, la ruta començarà a Atenes, on Ustrell entrevistarà el bisbe català Manel Nin i on visitarà l’hotel Plaza, actualment ocupat per refugiats. D’allà, el programa es desplaçarà fins a la ciutat de Vasilika per visitar primer el camp militar i, finalment, el campament de refugiats de la Comunitat Eko, construït per voluntaris catalans. “Dissabte ja haurem parlat de refugiats, però des de l’altar de la teoria. Diumenge hi haurà la part pràctica”, diu Ustrell.

Aquest segon programa es tancarà amb un moment emotiu: abans d’iniciar el periple per Europa, l’equip del programa va visitar una classe d’ESO de Sabadell amb una professora universitària per fer “una master class sobre refugiats” que es va cloure amb una trucada al camp de Vasilika, durant la qual els joves catalans van poder parlar amb refugiats de la seva edat. “Acabarem el programa tornant-los la trucada des d’allà”, explica Ustrell.

L’equip del programa fa un mes que treballa en la producció d’aquests dos espais, però el presentador subratlla que també han deixat espai a la improvisació: “Tenim molt clar el trajecte que farem, però també és molt important anar-nos adaptant al que ens trobem”. Cadascun dels especials durarà quatre hores, de 9.30 a 13.30. Abans, El suplement mantindrà l’estructura informativa habitual, i durant els 30 minuts posteriors Roger Escapa moderarà des de l’estudi una taula d’anàlisi sobre el que s’hagi exposat en els reportatges.

El gruix dels especials s’ha gravat al llarg d’aquesta setmana, i durant la ruta per Europa l’equip d’El suplement ha estat acompanyat d’un estudiant de periodisme, Jaume Palomar. “Crec que a les facultats els falta tocar una mica la realitat, explicar què vol dir fer periodisme. Per això volíem que un estudiant pogués saber quina és aquesta realitat, i vam demanar a la UAB que ens busqués algun alumne que hi estigués interessat”, explica el director del programa. Des de dilluns, Palomar manté obert un blog en què explica com està vivint l’elaboració dels reportatges, i el cap de setmana tindrà presència als programes. “Al principi explicarà què creu que s’hi trobarà, i després resumirà l’experiència des del seu punt de vista”, avança Ustrell.

stats