Mèdia 29/01/2012

El tancament de webs de descàrregues dispara l'ús del P2P

A.c.r.
2 min

BARCELONAEl bloqueig de Megaupload i la reacció posterior de moltes pàgines similars, que van suprimir la possibilitat que els usuaris s'intercanviessin documents i van començar a eliminar dels seus servidors qualsevol arxiu susceptible de violar drets d'autor, no ha fet que els internautes deixessin de descarregar documents de la xarxa. Més aviat els ha obligat a buscar alternatives que els permetessin seguir veient de franc pel·lícules d'estrena o capítols nous de les sèries que seguien a través d'aquells portals.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'opció que ha guanyat més adeptes han estat els serveis P2P, en què l'intercanvi de documents es produeix directament entre un usuari i l'altre, sense que cap servidor els emmagatzemi entremig. Aquestes xarxes, entre les quals destaquen BitTorrent, eMule i Ares, havien estat les predominants fins a l'eclosió de portals com Megaupload, però darrerament havien quedat relegades a una posició molt marginal.

Segons les dades recollides per Internet Observatory, l'ús de xarxes P2P a Europa abans del 20 de gener -quan es va tancar Megaupload- era pràcticament nul. Aquell dia, però, es va disparar fins a arribar gairebé al 15% del consum total d'amplada de banda al continent. Des de llavors, l'ús d'aquestes xarxes ha fluctuat, però sempre s'ha mantingut en percentatges rellevants i s'ha tornat a acostar al 15% en més d'una ocasió. La mateixa font revela, també, que de tots els serveis P2P, el que més s'ha beneficiat de la clausura de Megaupload és BitTorrent, que representa aproximadament dues terceres parts de l'ús total d'aquestes xarxes des del 20 de gener, amb molta diferència sobre eMule.

Una enquesta publicada a la web de l'ARA durant els últims dies apunta en una línia semblant a les dades d'Internet Observatory: un 23% dels lectors asseguren que, després del tancament de Megaupload, els serveis P2P s'han convertit en la seva solució per veure pel·lícules i sèries per internet. Segons aquestes dades, però, un 36% han recorregut a altres webs de descàrregues.

stats