Mèdia 22/03/2011

Un telèfon braille de tercera generació

Un prototip incorpora una pantalla tàctil interactiva feta de cautxú, que mostra text i vídeo a través de línies i punts amb relleu

Redacció
2 min
Prototip del telèfon braille ideat per Dagar

BarcelonaEl mercat de les aplicacions i els gadgets, en continu creixement i desenvolupament, ens està fent guanyar habilitats que, en un altre moment, haurien pogut semblar pròpies dels superherois: podem enviar missatges sense teclejar cap paraula o saber la història d'un edifici només fent-ne una fotografia amb el nostre telèfon mòbil. No obstant això, sovint no tothom gaudeix de la mateixa manera dels avantatges que proporcionen els avenços en les noves tecnologies.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En un intent per ajudar els usuaris cecs a poder accedir als avantatges de les noves tecnologies, Sumit Dagar, un cineasta i dissenyador d'aplicacions interactives indi, va presentar un prototip de telèfon braille a la conferència TED 2011, l'esdeveniment que convoca anualment l'organització sense ànim de lucre TED (Technology, Entertainment, Design), en què, segons descriuen els mateixos organitzadors, es presenten “idees que val la pena difondre”.

El telèfon ideat per Dagar consisteix en una pantalla de cautxú tàctil i interactiva que podria presentar text, vídeo, mapes i altra informació a través de línies i punts amb relleu. D'aquesta manera, el dispositiu traduiria els píxels dels clàssics smartphones en braille, en el cas dels missatges de text, o en un conjunt de línies i cercles en relleu, quan es tractés dels típics jocs que es poden trobar en tots els dispositius mòbils.

El telèfon braille va ser una de les propostes amb més bona rebuda a la conferència TED d'aquest any, però els organitzadors accepten que és poc probable que pugui ser una realitat en un futur proper. En una entrevista al diari Huffington Post, el mateix Dagar reconeix que el principal desafiament rau en la dificultat de desenvolupar la superfície de la pantalla, tot i que afegeix que no ha de ser quelcom impossible per als investigadors i desenvolupadors de nous materials. Dagar emfatitza que el problema principal és trobar empreses especialitzades en el desenvolupament electrònic disposades a invertir en un tipus de dispositiu que no tindria un “atractiu general” i, per tant, no reportaria grans ingressos potencials, com és el cas de les aplicacions per a l'iPhone.

No obstant això, Dagar pretén continuar treballant en la seva idea i té previst presentar-ne un prototip properament, tenint en compte, diu, que “moltes persones amb familiars cecs han mostrat un gran interès en el telèfon braille” i considerant que “podria canviar totalment el món d'una persona cega”.

stats