La Marató per la pobresa
Mèdia 27/05/2012

'La Marató per la pobresa' supera els quatre milions de recaptació

El programa va començar a les 9.00 d'ahir diumenge a Catalunya Ràdio. Agnès Marquès i Antoni Bassas van presentar el tram televisiu, que es va acabar a quarts de dues de la matinada

Albert Castellví
11 min
Agnès Marquès i Antoni Bassas presenten 'La Marató per la pobresa' a TV3

BarcelonaA les nou del matí va arrencar 'La Marató per la pobresa' de TV3 i Catalunya Ràdio. Us expliquem tot el que va passar al programa solidari.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

01.27 Es tanca el marcador de La Marató, amb 4.030.182 euros recaptats.

23.50 La recaptació arriba als 3.012.743 euros abans de la mitjanit.

23.40 Agnès Marquès entrevista la presidenta de Càritas, Carme Borbonès.

23.25 Joan Manuel Serrat, al plató de 'La Marató per la pobresa': "Amb justícia n'hi hauria prou per solucionar aquests problemes". Acompanyat de Josep Mas, 'Kitflus', interpreta el tema 'Seria fantàstic'.

23.15 Antoni Bassas entrevista el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres: "La despesa militar a Espanya és de 52 milions d'euros diaris".

23.10 El Joan Manuel explica que es troba en risc de desnonament: cobra 423 euros mensuals del PIRMI i deu quatre mesos de la hipoteca.

23.05 La família reial del 'Polònia' es preparen per fer un estriptis per recaptar fons per a 'La Marató per la pobresa'.

22.35 El cor de presentadors i actors de TV3 i Catalunya Ràdio canten en directe el 'Va, pensiero', de l'òpera de Verdi 'Nabucco'.

22.30 Divuit presentadors de TV3 i Catalunya Ràdio han estat preparant, dirigits per Ramon Gener, una interpretació del 'Va, pensiero', de Verdi. Després de veure com van anar els assajos, cantaran en directe.

22.25 Ramon Gener, presentador d''Òpera en texans', recorda que el compositor Wolfgang Amadeus Mozart va quedar "fora de joc" i que va ser enterrat en una fossa comuna perquè "no tenien ni una pela". Sobre Verdi, Gener diu que va ser "l'inventor de l'ONG": va donar la meitat de la seva fortuna a la seva filla adoptiva, i l'altra meitat la va dedicar a obrir una casa per a tots els músics sense recursos.

22.20 Ariadna Oltra, des de la seu telefònica, entrevista el president de la Generalitat, Artur Mas, que està fent de voluntari. Mas creu que el programa d'avui és "un reconeixement a la feina" de les entitats i considera que, encara que les institucions tenen "la primera responsabilitat", és "important que tota la societat hi col·labori".

22.15 Nathaly Segura explica el seu cas: tot i tenir estudis, ni ella ni el seu marit no troben feina, però tot i així tiren endavant una família amb un fill. Es mostra optimista.

22.05 La nova actualització de marcador deixa una xifra d'1.804.611 euros recaptats.

21.55 Els actors de La Cubana entren al plató per fer la propera actualització de marcador.

21.50 Arrenca l'últim tram de 'La Marató per la pobresa'.

20.55 El marcador puja ja fins a 1.163.559 euros. Amb aquesta quantitat, 'La Marató per la pobresa' s'atura fins a les 22.00.

20.50 Anna Boadas, des de la seu telefònica, explica que hi ha hagut aportacions des de 5 o 6 euros fins a 1.000 o 2.000.

20.35 La Maruja té 92 anys i viu sola, però manté encara una gran vitalitat. Cobra 600 euros de pensió i en paga 277 de lloguer. Gràcies a l'associació Avismón rep cada mes una caixa de menjar que l'ajuda a arribar a final de mes. També rep la visita de dues noies que s'han convertit, segons diuen elles, en "les seves nétes".

20.25 S'acaba el partit de futbol sala entre el Barça de Pep i el Barça de Tito. El resultat final ha estat d'empat a vuit gols.

20.15 El partit es torna a interrompre perquè alguns nens intentin marcar penals a Víctor Valdés.

19.55 Comença la segona part del partit entre el Barça de Pep i el Barça de Tito.

19.50 Els jugadors de futbol sala del Barça salten a la pista per intentar marcar penals als zeros del telèfon de 'La Marató per la pobresa'.

19.45 Pati Pla i els SP3 canten 'M'agrada l'esport' a la mitja part del partit del Barça-Pep contra el Barça-Tito.

19.40 S'acaba la primera part del partit. Guanya l'equip de Pep per 5 a 4.

19.30 Els Comedians aturen el partit. Diversos nens llancen penals contra la porteria de Pinto.

19.15 Comença el partit entre el Barça de Pep i el Barça de Tito.

19.10 Pep i Tito expliquen que Valdés i Ilie jugaran sempre amb l'equip que tingui la pilota. Guardiola dóna les gràcies "a la gent que ha vingut".

19.05 Salten al camp tres jugadors més, que no han estat assignats a cap dels dos equips: Valdés –que porta la samarreta 'tunejada' i ara llueix el 10 de Messi–, Ilie i Rodri. Manu Guix, Elena Gadel i Lidia Guevara interpreten en directe 'Fora de joc', la cançó de 'La Marató per la pobresa'. El públic del Palau Sant Jordi construeix un mosaic amb el número de telèfon de La Marató, 905 11 50 50.

19.00 L'equip de Tito Vilanova jugarà amb l'equipació blaugrana, i el de Pep Guardiola, amb la groga i taronja. L'equip de Tito està format per Pinto, Piqué, Montoya, Xavi, Bartra, Pedro, Espinosa, Villa, Cuenca i Fontàs. Al de Guardiola jugaran Masip, Busquets, Adriano, Tello, Dos Santos, Muniesa, Iniesta, Gustavo, Thiago i Puyol.

18.55 Bernat Soler, des del Palau Sant Jordi, inicia la transmissió del partit Barça-Pep vs. Barça-Tito, que començarà a les 19.00. Abans, Comediants i Ziga zaga surten a la pista fent volar planetes inflables.

18.50 L''autobús de la pobresa' exemplifica com aquest fenomen ha anat guanyant presència social: cada vegada té més passatgers i cada vegada fa més parades. Ho explica la pedagoga Anna Jolonch amb l'ajuda de clics de Playmobil. "La pobresa no és un fatalisme –diu–. Ens en podem sortir, però calen polítiques decidides i l'ajuda de tothom".

18.45 Els Carles Rexach i Johan Cruyff del 'Crackòvia' donen la seva opinió sobre el partit del Barça-Pep contra el Barça-Tito.

18.40 Els actors Carles Xuriguera i Rafel Faixedas fan una aparició al plató de 'La Marató per la pobresa'.

18.35 Un reportatge presenta la iniciativa Futbolnet, que contribueix a la integració social de joves com la Fatoumata a través del futbol.

18.30 Connexió amb el Palau Sant Jordi, on els jugadors del Barça ja han arribat per disputar el partit de futbol sala de 'La Marató per la pobresa', que començarà a les 19.00. Bernat Soler parla amb el president del club blaugrana, Sandro Rosell. "No és bona notícia que haguem de fer una Marató per la pobresa, però ja que es fa, que tothom hi participi", diu Rosell, que explica que per cada gol que es marqui, l'equip que l'encaixi haurà de pagar 300 euros. Els jugadors del Barça salten a la pista. Duen les noves equipacions de la temporada vinent.

18.25 Nova actualització de marcador. La xifra arriba als 856.914 euros.

18.20 A la seu telefònica, Anna Boadas parla amb Teresa Crespo, presidenta de la Federació Catalana d'Entitats d'Acció Social, que considera que aquestes organitzacions estan fent "meravelles": "Amb els mateixos recursos, fem més coses", diu. Crespo creu que una crisi com l'actual "ens farà ser més conscients de la situació" en què viu molta gent.

18.15 Espectacle de dansa amb el grup Bollywood Diamond.

18.10 Francesc Mateu, president de la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament: "En comptes de lluitar contra la pobresa, hem de lluitar contra la desigualtat. I resulta més senzill, perquè és molt evident veure en quin moment estàs generant desigualtats". Remarca, però, que la desigualtat no és només econòmica, sinó també "de poder, d'oportunitats, de moltes coses".

18.05 Els corresponsals de TV3 a París, Londres i Brussel·les expliquen quina és la situació de la pobresa a França, al Regne Unit i al conjunt de la Unió Europea.

18.00 A Esplugues de Llobregat, la colla castellera local hi ha organitzat una pinya solidària. Hi participen més de 100 persones, que contribuiran a aixecar un quatre de sis. S'han recollit, de moment, 2.200 euros.

17.50 Josep Maria Canyelles, expert en responsabilitat social corporativa: "Hi ha empreses que pensen que poden crear valor econòmic i, alhora, valor social". Segons ell, Catalunya és "un país líder" en aquesta matèria.

17.40 El Gabriel Segura explica com se n'està a punt de sortir després d'haver viscut un temps al carrer. D'aquella època recorda el "menyspreu total" de la gent.

17.30 A Lleida, una xocolatada recull diners per a 'La Marató per la pobresa'.

17.25 Josep Marquès, president de la Creu Roja, assegura que l'entitat està fent "ajuda humanitària", que normalment es feia a altres països, "a casa nostra".

17.15 L'ambientòloga Patrícia Giménez Font explica els motius que ens porten a llençar 100 quilos de menjar per persona i any: des del lloc on es cultiven els aliments –els que no tenen bon aspecte ni tan sols es cullen– fins al supermercat o a casa. "Les llars són responsables del 20% del malbaratament alimentari", assegura. Per això, recomana fer la llista de la compra, netejar la nevera sovint i cuinar cada dia allò que està a punt de fer-se malbé. També recomana "perdre la vergonya de portar la carmanyola al restaurant".

17.10 Tres usuaris del menjador social d'Emaús a Barcelona expliquen el seu cas i els motius que els han dut a recórrer a aquesta entitat.

17.05 El grup de claqué Trakatap actua en directe.

16.50 A Reus s'ha organitzat una 'flashmob' en solidaritat amb 'La Marató per la pobresa'. El seu organitzador, Roger Casasampere, assegura que és una coreografia "que pot ballar tothom". El grup Da Igual hi posa, en directe, la música del tema 'Fora de joc'.

16.40 "Els problemes lligats a la pobresa no són un càstig diví, no són un problema que caigui del cel ni de culpabilitat individual", assegura l'expert en salut pública Joan Benach. Segons ell, "la solidaritat és fonamental, però la pobresa només es podrà apaivagar amb polítiques públiques molt fortes". Benach adverteix, a més, que les retallades actuals "faran que l'any que ve haguem de fer una segona Marató més intensa i en una situació més greu".

16.35 Nina i la Big Band de l'Esmuc interpreten el tema 'Smile'.

16.30 L'equip del programa 'Valor afegit' ofereix dades sobre la pobresa a Europa i la seva evolució arran de la crisi.

16.15 Connexió amb Riells del Montseny, on se celebra la fira de les masies: una trobada de veïns del municipi en què, entre altres activitats, es recullen diners per a 'La Marató per la pobresa'.

16.10 Òscar Dalmau, presentador d''El gran dictat', parla amb la presidenta de Càritas, Carme Borbonès, que avui atén les trucades al 905 11 50 50. "El 2007 ja vam començar a dir que la crisi estava fent estralls entre les persones", recorda.

16.05 Jordi Garreta, sociòleg: "Gairebé tothom sent vergonya [d'anar a demanar ajuda]. Hem basat l'èxit social i personal a tenir i demostrar què tens".

16.00 La Soraya Ruiz és l'exemple d'una altra cara de la pobresa: la necessitat de tornar a casa dels pares en perdre la feina després d'haver iniciat una vida independent.

15.55 El grup Kulbik ofereix una mostra del seu espectacle, que combina el mim amb el hip-hop i la poesia.

15.50 Àlex Gorina, presentador de 'Sala 33' i de 'La finestra indiscreta', parla sobre com ha tractat el cinema el fenomen de la pobresa. Un dels exemples més cèlebres és 'Plácido', de Luis García Berlanga.

15.45 Fins a aquesta hora s'han recollit 628.471 euros.

15.40 Després de l'aturada per dinar, es reprèn 'La Marató per la pobresa' a TV3, amb Antoni Bassas i Agnès Marquès.

14.25 'La Marató per la pobresa' s'atura fins a les 15.45.

14.20 El marcador arriba ja a 532.123 euros.

14.15 El Gospel Viu Choir canta en directe a 'La Marató per la pobresa'.

14.10 El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, diu que el Govern destina 400 milions d'euros a la lluita contra la pobresa, però que La Marató ha de servir per ajudar les entitats que treballen en aquest àmbit i per "fer pedagogia".

14.05 Marina Comas i Albert Baró, actors d''Els nens salvatges', mostren de forma gràfica què suposa per a una persona haver nascut en un entorn de pobresa i quines conseqüències pot tenir al llarg de la seva vida. Uns ingressos familiars baixos, un habitatge en males condicions i una feina precària són uns pesos que dificulten avançar en la 'pista d'atletisme' de la vida.

14.00 Un reportatge presenta el cas de la Delia, una mare soltera amb dos fills. Guanya 450 euros al mes i deu dos mesos de lloguer, tot i que assegura que la propietària del pis no la vol fer fora. "No sé com me'n sortiré", es lamenta.

13.55 A Lleida, l'Aplec del Cargol es combina amb diverses activitats solidàries. Ja s'hi han recaptat 1.800 euros.

13.45 Olga Garcia, voluntària de la Fundació Arrels: "Si aquesta Marató no recollís ni un sol euro però toca la consciència d'algú, benvinguda sigui". Explica que una persona que viu al carrer és algú a qui "se li han trencat els fils que l'aguantaven", i assenyala que "cadascú de nosaltres és un fil que aguanta la vida d'una altra persona". "Estem més a prop de la gent que viu al carrer que dels que tenen un iot", assegura.

13.35 Els actors de 'Polseres vermelles' reciten el conte 'La caravana de la Júlia'.

13.15 L'educador social Eduard Sala parla sobre la feina dels voluntaris: "Tothom pot fer voluntariat".

13.10 Al Vendrell celebren una bicicletada solidària amb 'La Marató per la pobresa'. A més, sortegen una bicicleta amb participacions solidàries d'un euro.

13.00 Lídia Pujol canta en directe al plató de TV3. Dues ballarines l'acompanyen amb una coreografia aèria.

13.00 Catalunya Ràdio tanca el seu tram de 'La Marató per la pobresa'. El programa continua a TV3 fins a la matinada.

12.55 Rafa Murciano, terapeuta de Projecte Home, parla de què vol dir exclusió social: "La família és la base sobre la qual una persona se'n pot començar a sortir".

12.55 Pep Sala interpreta 'Boig per tu', en directe a Catalunya Ràdio.

12.50 TV3 emet un reportatge sobre com veuen els nens la pobresa, les causes i les possibles solucions.

12.50 Carme Ruscalleda és avui voluntària i està agafant telèfons per rebre donatius. Ho explica a Catalunya Ràdio.

12.45 TV3 connecta amb Pallejà, on s'ha organitzat una activitat solidària basada en el joc de les cadires, que ha estat un dels símbols de 'La Marató per la pobresa'.

12.40 El Cor de Teatre actua en directe al plató de 'La Marató per la pobresa', a TV3.

12.35 Sílvia Cóppulo entrevista el doctor Luis Rojas Marcos.

12.25 Artur Mas obre la porta a repetir 'La Marató per la pobresa' en futures ocasions.

12.20 Dues voluntàries expliquen a Catalunya Ràdio en què consisteix la tasca de les entitats en què col·laboren.

12.15 Juan Méndez explica que després de perdre la feina no podia pagar la hipoteca. La seva entitat bancària li va oferir una dació en pagament, i des de llavors viu de lloguer. Gràcies a una entitat social ha començat a treballar com a mosso de magatzem.

12.10 El marcador de 'La Marató per la pobresa' arriba ja a 401.785 euros.

12.05 Fèlix Riera, director de Catalunya Ràdio, creu que "avui, quedar fora de joc és no participar".

12.00 El tram televisiu de 'La Marató per la pobresa' arrenca a TV3. Catalunya Ràdio, que ha engegat a les 9.00, continuarà amb el programa fins a les 13.00.

11.50 Reportatge sobre els equips de carrer de la Fundació Arrels, que fan un seguiment de les persones que viuen al carrer a Barcelona.

11.30 Diversos testimonis expliquen com van aconseguir "reinventar-se" i fer front als problemes laborals per trobar una nova feina gràcies a la Fundació Pimec.

11.20 El Miquel Fuster explica que fa 23 anys se li va cremar el pis, i que arran d'això es va quedar 15 anys vivint al carrer. "Vaig veure la meva vida destruïda i em vaig alcoholitzar. Aquest va ser el gran error", recorda. Explica que la Fundació Arrels el va "recollir quan ja estava mig mort, pesava 42 quilos". Ara ha deixat l'alcohol i té una petita paga, però assegura que li ha costat molt "acceptar que s'havia acabat per sempre" la seva "vida passada".

11.10 Elena Gadel i Lídia Guevara interpreten en directe a Catalunya Ràdio 'Fora de joc', el tema creat expressament per a 'La Marató per la pobresa'.

10.40 La Lídia explica que tant ella com el seu marit van quedar-se a l'atur a causa d'un ERO entre el 2008 i el 2009. Ara viuen "de 426 euros cadascun i dels avis". "Cada vegada ho veig pitjor".

10.35 El Pare Manel, que avui farà de voluntari a la seu telefònica de 'La Marató per la pobresa', creu que, per a alguns, col·laborar per Nadal amb La Marató serveix per "netejar la consciència", i que no es recorden dels altres durant la resta de l'any.

10.30 La primera actualització del marcador el situa en 306.340 euros.

10.25 Josep Vallès, de 50 anys, aturat des de fa dos anys i mig, amb dues filles i dos néts: "Cobrava 2.500 euros nets al mes, amb 15 mensualitats. Em sobraven diners". Després de dos anys i mig buscant feina, assegura: "Ara visc gràcies als pocs amics que tinc".

10.20 La directora de La Fundació La Marató de TV3, Carme Basté, assegura que els telèfons estan sonant "amb molt de ritme". Explica que volen donar els diners a les entitats "abans de l'estiu". Per això, la convocatòria de projectes es va obrir abans de La Marató (se n'han presentat 235), a diferència del que és habitual. Actualment ja s'estan validant els projectes, i en les properes setmanes es veurà "quins es poden finançar".

10.10 Els presentadors de 'La Marató' a TV3, Antoni Bassas i Agnès Marquès, i el director del programa, Lluís Bernabé, expliquen que ja són a TV3 preparant-se per començar a les 12.00. Bassas dóna tres raons per participar al programa: "Perquè és urgent, perquè és solidari i per tot el que ha dit l'Empar Moliner". Agnès Marquès afegeix que la pobresa "ens afecta a tots".

10.05 Empar Moliner: "Els diners que s'injectaran a Bankia representen nou anys de Marató sense descansar cap dia". L'escriptora assegura que donarà diners a 'La Marató per la pobresa' perquè és urgent ajudar la gent que ho necessita.

09.50 El president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, considera que 'La Marató per la pobresa' és una "oportunitat perquè el poble de Catalunya pugui demostrar la seva solidaritat amb la gent que ho necessita".

09.45 Entrevista a Miquel Batllori, secretari general de Càritas Girona, i Jordi Martínez. Expliquen què és i com funciona el supermercat solidari que van inaugurar el 2009.

09.30 Connexió amb l'Obra Social Santa Lluïsa de Marillac, de Barcelona, que ofereix àpats a persones sense sostre i se'ls ajuda a reinserir-se laboralment. Avui hi han esmorzat unes 50 persones. N'hi passen unes 120 cada dia.

09.10 Comença un especial 'Tàpias variades': menjar bé de forma econòmica. Pere Tàpias parla amb Pep Nogué, autor del llibre 'Menjar per un euro'.

09.05 Primera connexió amb la seu telefònica, on hi ha Xavier Graset. Els primers telèfons comencen a sonar. El telèfon de 'La Marató per la pobresa' és el 905 11 50 50.

09.00 Sílvia Cóppulo engega 'La Marató per la pobresa' des de Catalunya Ràdio.

stats