Mèdia 12/05/2019

La tensió amb JxCat redueix les opcions de Gordillo

ERC el referma com a candidat a president

à.g.
3 min
La tensió amb JxCat redueix les opcions de Gordillo

BarcelonaEl 5 de desembre transcendia un pacte entre ERC, JxCAT, Ciutadans i el PSC perquè Saül Gordillo, actual director de Catalunya Ràdio, presidís la CCMA. L’acord vinculava 119 diputats (el 88,1% de la cambra) i passava perquè els republicans proposessin també la degana del Col·legi de Publicitaris, Rosa Romà, com a membre del consell de govern de l’ens. JxCat elevava els noms de Miquel Calçada i Sílvia Cóppulo, el PSC impulsava la candidatura del vicepresident de Focus Xavier Marcé i Cs sorprenia posant sobre la taula el nom d’Eladio Jareño, actual director de Televisió Espanyola, un càrrec al qual va arribar amb el suport del PP.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquella aparent concòrdia se’n va anar en orris tan sols sis dies després, molt abans que pogués arribar al Parlament. Les declaracions de Torra apel·lant a la via eslovena van ser el pretext perquè Cs considerés que el pacte quedava “congelat” quan, de les quatre signatures, només faltava la del partit taronja.

Des d’aleshores, dos fets han complicat les possibilitats d’aquella entesa. D’una banda, el diputat David Pérez (PSC) va retirar el suport a Gordillo arran d’una picabaralla en una sessió de control parlamentari. “Ni se li acudeixi pensar en ser president de la Corporació. Després del que va passar en l’última comissió, nosaltres no el votarem”, va afirmar després d’un agre intercanvi al Parlament.

L’altre problema -considerablement més gros- és la guerra oberta entre Gordillo i l’actual cúpula de la Corporació, comandada per la presidenta en funcions, Núria Llorach. Tots dos estan imputats per desobediència i malversació arran de l’emissió de la publicitat institucional de l’1-O. La setmana passada, la defensa de Gordillo va aportar al jutge l’intercanvi d’e-mails que els seu client va mantenir amb Llorach i el director comercial Martí Patxot. Tots dos li insistien que havia de validar l’emissió de l’anunci, cosa que ell es resistia a fer perquè, segons argumentava, el director de Catalunya Ràdio no té control sobre la publicitat.

La tensió per la presentació d’aquests documents en seu judicial va fer que fins i tot s’abordés la continuïtat de Gordillo al capdavant de Catalunya Ràdio en l’última reunió setmanal que manté el president Quim Torra amb consellers i representants dels grups parlamentaris d’ERC i JxCat, segons expliquen fonts coneixedores del contingut de la reunió. Però des del Palau de la Generalitat indiquen que Torra es va limitar a “exigir lleialtat en temes de repressió” a tots els càrrecs. I que quan des d’Esquerra li van preguntar si estava demanant que es forcés la seva dimissió, va respondre que ell no es ficaria amb la feina d’un periodista.

Fonts d’ERC asseguren que Gordillo “segueix sent el candidat” del partit a presidir la CCMA i no qüestionen el seu càrrec actual a la ràdio. En tot cas, l’aritmètica ha deixat de ser propícia al directiu. Per arribar als dos terços exigits, ERC necessita per força o bé JxCat o bé el PSC. Per part de Ciutadans -el quart soci de l’acord del desembre-, el diputat David Mejía afirma que no hi haurà negociacions fins que no s’enllesteixi el tràmit de reforma de la llei. “Nosaltres no tenim problema amb el nom, però el tràmit s’ha de fer bé. I, en tot cas, som clarament partidaris d’obrir el meló del concurs públic”.

stats