SEGONA TEMPORADA DE 'SOTA TERRA'
Mèdia 13/11/2011

Eudald Carbonell torna a desenterrar la història més amagada de Catalunya

Templers, dinosaures i romans desfilaran pels nous 13 capítols de Sota terra. El programa arqueològic de TV3 ha apostat per la diversitat, tant d'èpoques com de llocs on es roda la segona temporada.

Natalia Araguás
2 min
Sota terra està presentat per Fermí Fernàndez i compta amb la supervisió  de l'arqueòleg Eudald Carbonell, que exerceix d'assessor científic.

BarcelonaDe Deltebre a Caldes de Montbui i Oristà passant per Tàrrega. L'equip de Sota terra, el programa d'arqueologia coproduït per TV3 i Batabat, està immers en el rodatge de la segona temporada, que els portarà per gran part del territori català. L'espai, que compta amb l'arqueòleg Eudald Carbonell com a assessor científic, va acomiadar-se el setembre passat amb bons resultats d'audiència. La mitjana final va ser d'un 13,8% de share i 361.000 espectadors.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Igual que la primera temporada, la segona tindrà un total de tretze capítols, que no seguiran un ordre cronològic però abraçaran totes les èpoques. Així, els espectadors de Sota terra sentiran parlar de dinosaures, romans, templers, de la Guerra del Francès i de la Revolució Industrial. "Hi ha molta varietat, des de jaciments paleolítics fins a pràcticament actuals", explica Carbonell en declaracions a l'ARA. Els nous episodis tracten de relacionar "cada vegada més" la història Europea i universal amb les restes arqueològiques del territori català.

El rodatge de la segona temporada ha transcorregut aquesta setmana a Balaguer, capital de la Noguera. El propòsit ha estat esbrinar si va ser una de les ciutats àrabs més grans de la Marca Superior. Segons Carbonell, la muralla que envoltava la ciutat al segle XI podia tenir unes 25 hectàrees i dins hi viurien entre 8.000 i 10.000 persones. En només tres dies, els arqueòlegs de Sota terra, juntament amb el director científic de l'espai i el seu presentador, Fermí Fernàndez, havien de ratificar les seves teories i descobrir com vivien els sarraïns a Catalunya.

Abans de Balaguer, el rodatge de la nova temporada de Sota terra havia portat el seu equip a poblacions com Cabrera de Mar, Guimerà o Miravet. Pròximament aniran al Brull, Tàrrega, Isona, Moià i Barcelona. "Sempre hi ha anècdotes, sobretot quan no acompanya el temps", exposa Carbonell. "Plogui o no plogui s'ha de rodar, si cal amb protecció perquè no es mullin les coses: avui ha estat un dia magnífic però això no passa sempre", observa. Per localitzar els enclavaments on es poden trobar restes, l'equip fa un treball de recerca previ de cinc mesos. D'un total de 23 localitzacions pensades en un principi, n'han sortit les tretze que formaran part dels nous capítols. El rodatge s'acabarà a Roses a finals del mes vinent. Encara està per determinar quan s'estrenarà la segona temporada.

L'objectiu de Sota terra ha estat, des que va arrencar el juny del 2010, apropar el gran públic a l'arqueologia d'una manera entretinguda. Segons Fermí Fernàndez, en una època de "reafirmació nacional" són importants programes d'aquesta mena. "Sota terra hi ha un tresor, tenim un país més valuós del que la gent es pensa", defensa.

stats