FICCIÓ
Mèdia 28/06/2019

Torna l’huracà ‘Paquita Salas’

Netflix estrena la tercera temporada de la comèdia creada i dirigida per Javi Ambrossi i Javi Calvo

Alejandra Palés
3 min
Torna l’huracà ‘Paquita Salas’

Barcelona“Tot canviarà”, diu la cançó que acompanya el tràiler de la tercera temporada de Paquita Salas i que serveix com a declaració d’intencions sobre els sis nous capítols. La sèrie de Javi Ambrossi i Javi Calvo -els Javis- estrena nova entrega a Netflix amb la promesa del ressorgiment de la Paquita (Brays Efe), la representant d’actors que al final de la segona temporada -i davant de l’eccehomo de Borja- tocava fons i decidia abaixar la persiana de la seva agència, PS Management.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La Paquita enceta la temporada en plena depressió i sense gaires ganes de fer res fins que un retrobament l’animarà a donar guerra un altre cop. La seva nova aventura professional -una agència més petita amb dues úniques representades, Lidia San José i Belinda Washington- l’obligarà a enfrontar-se al desconegut món de les influencers.

Nous inicis

Per a Ambrossi, el tema principal d’aquesta temporada és la dificultat per reinventar-se. “Seguir intentant-ho encara que xoquis contra un mur. La inspiració va ser un home de 50 anys que a través d’Instagram ens va dir que portava tota la vida intentant ser actor sense aconseguir-ho i que gràcies a la Paquita s’havia adonat que potser estava fent alguna cosa malament”, explica el creador.

Al voltant de la representant més cañí de la indústria del cinema gravitarà la seva troupe habitual, tot i que alguns dels seus membres han iniciat camins nous. És el cas de la seva antiga secretària, la Magüi (Belén Cuesta), que ara treballa com a assistent al showroom B-Fashion, comandat per Bárbara Valiente, personatge interpretat per la televisiva Terelu Campos. La filla de Maria Teresa Campos, excol·laboradora de Sálvame, ha sigut una inspiració per al personatge de la Paquita des del primer capítol. Les similituds físiques entre la protagonista de la sèrie i Campos són difícils de negar i, de fet, Brays Efe ha reconegut que van fer servir una foto d’ella per crear el pentinat del seu personatge. No és l’únic element que han manllevat de l’excol·laboradora de Sálvame: la passió de la Paquita pels xurros i les porres és una picada d’ullet a un dels moments més cèlebres del reality que va protagonitzar la família Campos.

Terelu Campos és un dels molts cameos que s’esperen en aquesta temporada, que comptarà amb aparicions de Lydia Bosch, Emilio Aragón, Cayetana Guillén Cuervo i Úrsula Corberó (que va ser companya de Javi Calvo a l’èxit adolescent Física o química).

Com és habitual a Paquita Salas, els Javis combinaran la reivindicació de la cultura pop espanyola amb una reflexió sobre la indústria passada pel sedàs del riure. D’aquesta manera, es ficaran de ple en el debat sobre la idoneïtat o no que actors cisgènere interpretin personatges transgènere; una polèmica a la qual es va enfrontar Paco León quan va participar en la mexicana La casa de las flores i que entronca amb el nou projecte dels Javis, la sèrie sobre La Veneno. A Paquita Salas serà Lidia San José la que haurà de capejar les crítiques per acceptar un paper trans.

La sèrie dels Javis va començar com una ficció underground estrenada a Flooxer que va créixer gràcies al boca-orella fins a convertir-se en producte estrella d’una de les plataformes de streaming més importants del món. Els creadors no obliden els seus inicis i, per això, quan preparaven la tercera temporada van decidir donar una primera oportunitat a actors que començaven. A través d’un càsting multitudinari -que utilitzava la referència actor 360 que tant agrada a la Paquita- van seleccionar tres actors debutants que tindran papers destacats en aquesta temporada: Omar Banana, Laura Corbacho i Anaïs Domènech. La iniciativa, asseguren, els permet retornar tot l’amor que han rebut des que la Paquita va entrar a casa dels espectadors.

La sintonia, de Rosalía a Isabel Pantoja

Qualsevol bon seguidor de Paquita Salas ha intentat aprendre’s de memòria la cançó que acompanya els títols de crèdit inicials de la sèrie, un dels elements més reconeixibles de la comèdia dels Javis. ¡Ay Paquita! la van compondre Alberto Jiménez i Antonio Poza, components del grup indie Miss Caffeina, i els Javis han confessat que els agradaria que en cada temporada estigui interpretada per un artista diferent. En la primera temporada, quan la sèrie encara era una desconeguda per a molts espectadors, la va cantar Jiménez. En la segona -quan la sèrie ja havia fet el boom i havia saltat a Netflix- va ser el torn de Rosalía, que ja estava immersa en la voràgine d’El mal querer. No va ser l’única que va cantar la cançó en la segona entrega: Sergio Dalma també li va donar el seu toc en un episodi que viatjava als anys 90.

Per a la tercera temporada, els Javis han comptat amb Isabel Pantoja, que assumeix el seu estatus d’icona pop per posar veu a uns títols de crèdit que també canvien: l’artista Ignasi Monreal ha transformat la Paquita en dibuix animat.

stats