TELEVISIÓ
Mèdia 05/09/2012

Els toros tornen a TVE després de sis anys i en horari infantil

El CAC analitzarà la retransmissió de la corrida d'avui i enviarà un informe definitiu a Indústria perquè n'impedeixi les emissions en la franja de protecció infantil reforçada, de 17.00 a 20.00 hores.

Selena Soro
2 min
Segons el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, en les retransmissions hi ha "violència reiterada i explícita, legitimada per la locució i reforçada per la realització".

BARCELONA.Les corrides de toros tornen avui a Televisió Espanyola, sis anys després que desapareguessin de la cadena pública. Segons va informar TVE en un comunicat, "el canal considera que una festa d'aquesta categoria ha de posar-se a disposició de tots els aficionats espanyols". Per això emetrà "una breu però simbòlica sèrie d'actes taurins, encara per determinar, però tots de gran tradició o amb cartells amb figures indiscutibles del toreig".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La primera corrida es retransmetrà des de Valladolid a les 6 de la tarda, dins de l'horari de protecció infantil (de 6 del matí a 10 de la nit) i dins de la franja de protecció reforçada (de 5 de la tarda a 8 del vespre).

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) analitzarà avui l'emissió per determinar si incompleix les lleis de protecció del menor i altres directives de comunicació, i remetrà l'informe al ministeri d'Indústria, segons explica a l'ARA el president del Consell, Roger Loppacher. De moment, l'àrea de continguts del CAC ha elaborat un informe preliminar que analitza de manera genèrica les corrides de toros. "Hem determinat que és un programa no recomanat per a menors de 13 anys i per això s'hauria d'emetre fora de les franges de protecció reforçada, de 5 a 8 de la tarda", afirma Loppacher. Segons l'informe del CAC, "en les corrides hi ha elements de violència reiterada, explícita i d'intensitat greu, legitimada a més per la locució de l'espectacle". "Aquests fets violents -continua el text- també es veuen reforçats per la realització del programa i poden provocar por i angoixa als menors". El relat que s'explica, a més, "transmet menyspreu pels animals", conclou el document.

L'informe que el CAC vol remetre a Indústria serà sobre el programa concret d'aquesta tarda. Si el ple del Consell considera que incompleix les lleis de protecció del menor, demanarà al ministeri que impedeixi les emissions de corrides en la franja de 5 a 8 de la tarda.

Tot i que les emissions de TVE no són competència de l'organisme que Loppacher presideix, el CAC vol "posar de manifest la seva opinió" i transmetre-la a l'autoritat competent, que, mentre no es constitueixi el Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA), és el ministeri d'Indústria. "Si més no, volem sensibilitzar el ministeri sobre la no conveniència d'emetre aquest programa. No podem obrir un expedient, però sí fer recomanacions", subratlla Roger Loppacher. "Defensar els drets dels menors hauria de primar per sobre de l'emissió d'un entreteniment com són els toros", conclou.

Més cobertura informativa

Segons Televisió Espanyola, la retransmissió de les corrides "completarà la dedicació que es presta des de la Corporació al món del toro", amb programes com Tendido cero de TVE, Clarín de RNE i, "a partir d'ara, amb cobertura informativa sobre l'actualitat taurina".

Les corrides van desaparèixer de TVE l'any 2006 perquè se celebraven a la tarda -dins de la franja de protecció- i, a més, resultaven cares d'emetre, a raó d'uns 120.000 euros per corrida, en el cas de les principals places.

Segons TVE, en l'emissió d'aquesta tarda la Corporació "només haurà d'abonar el cost del desplegament tècnic necessari per a la retransmissió de les corrides de toros". Tant els toreros que hi participen -El Juli, Manzanares i Talavante- com l'empresari de la plaça, Toño Matilla, han renunciat a cobrar drets d'imatge.

L'equip de Tendido cero -que l'any passat va complir 25 anys d'emissions- s'encarregarà de comentar la corrida.

stats