Mitjans públics

Els treballadors de RTVE aproven, a la segona, el nou conveni col·lectiu

Després que la proposta fos rebutjada per la mínima a l'octubre, el sí s'ha imposat ara amb claredat

La plantilla de Radiotelevisió Espanyola ha canviat d'opinió i ha donat el vistiplau al nou conveni col·lectiu de la corporació, que garanteix el manteniment dels llocs de treball durant dos anys i suposa un estalvi de 28,5 milions d'euros. En la primera votació, el 23 d'octubre, els treballadors van rebutjar la proposta –que tenia el suport dels principals sindicats, SI, USO i UGT, i de la direcció– per només 29 vots de diferència. Aquest dimecres, però, el referèndum s'ha repetit i ha recollit 2.871 vots a favor, 202 en contra, 175 en blanc i 687 de nuls.

D'aquesta manera, el nou conveni col·lectiu ha estat aprovat amb un 70,85% de vots favorables, la qual cosa suposa un increment del 25% en relació amb la primera votació. Igual que en aquella ocasió SI, USO i la UGT havien demanat el sí, ja que consideraven que era el millor acord possible tenint en compte l'actual estat de la corporació, mentre que CCOO s'havia posicionat a favor de l'abstenció perquè no estava d'acord que es repetís la votació.

L'aprovació del nou conveni per part dels treballadors posa punt final a unes negociacions que s'han dilatat en el temps i que van estar a punt de trencar-se després del primer referèndum. En aquell moment, la direcció va advertir que, si no s'aprovava el conveni negociat amb els sindicats, s'aplicaria, a partir del desembre, el conveni sectorial de producció audiovisual, una solució que no satisfeia els sindicats, però tampoc la direcció, que preferia tenir un conveni propi, segons va manifestar al Congrés el president de la corporació, Leopoldo González-Echenique. Aquest conveni sectorial hauria afectat aspectes com els salaris i la jornada laboral, i a més no garantia el manteniment de la plantilla, segons va advertir la direcció als sindicats després que el no s'imposés a la primera votació. 

Aquest dimarts, en la seva compareixença a la comissió de control parlamentari de RTVE, Echenique va recordar que l'acord "garanteix el futur de la casa", alhora que permetria aconseguir uns "estalvis imprescindibles". Concretament, la reducció de la despesa en 28,5 milions d'euros suposa un 7,5% del total de la despesa en personal, que és d'uns 378 milions, és a dir, un 40% de la despesa total prevista per al 2013. Segons Echenique, aquesta rebaixa no afectarà el salari base dels treballadors, sinó altres tipus de despesa com el copagament de menjadors, rutes, viatges sindicals, dietes o reducció de l'acció social, i implicarà més "productivitat i tenir una estructura de competitivitat més sostenible davant la resta de corporacions audiovisuals d'Espanya".