TVE convida Vox al debat de les europees però en deixa fora la llista de Puigdemont

Hi participaran els partits amb dos o més escons i també la formació ultra perquè és "significativa"

Nova polèmica relacionada amb els debats electorals. Radiotelevisió Espanyola ha anunciat aquest dimarts que, de cara als comicis europeus del 26 de maig, organitzarà un programa especial amb la participació de sis forces polítiques, entre les quals hi haurà Vox (actualment sense presència al Parlament Europeu) però no Lliures per Europa (Junts), la candidatura que encapçala Carles Puigdemont. El debat s'emetrà el dimecres 22 de maig a les 22 h.

Segons explica la cadena en un comunicat, el criteri que s'ha seguit a l'hora de decidir quines formacions es convidaven al debat era que haguessin obtingut dos o més eurodiputats a les últimes eleccions europees, celebrades el 2014. En el cas de Vox, també se l'ha inclòs per la seva "condició de partit significatiu, perquè ha obtingut més del 5% dels vots en les últimes eleccions generals". En concret, la formació d'ultradreta va aconseguir un 10,26% dels sufragis en aquests comicis, mentre que Junts per Catalunya va obtenir un 1,91% en el global estatal.

Aquestes condicions han donat lloc a un debat a sis, en el qual, a més de Vox, hi participaran el PP, el PSOE, Unides Podem, Ciutadans (que va aconseguir dos escons el 2014) i Ara Repúbliques, la coalició liderada per ERC de la qual formen part també EH Bildu i el BNG, entre altres partits. Fa cinc anys, ERC es va presentar sota la marca L'Esquerra pel Dret a Decidir i en companyia només d'altres formacions catalanes, i va aconseguir dos diputats. 

A més de Lliures per Europa, també queda fora del debat la Coalició per una Europa Solidària, liderada pel PNB. L'any 2014 els nacionalistes bascos s'havien presentat amb CiU (de la qual formava part CDC, antecessora de Lliures) sota el nom de Coalició per Europa, una marca que va obtenir tres eurodiputats, per sobre del llindar que ha marcat TVE per convidar els partits al seu debat. Tot i així, si no hi ha canvis, ni els uns ni els altres no hi participaran. 

També quedarà fora del debat la coalició Compromís per Europa, que encapçala la formació valenciana Compromís, un partit que actualment també té presència a l'Eurocambra, gràcies al diputat obtingut fa cinc anys amb la coalició Primavera Europea. 

Més continguts de