TELEVISIÓ DIGITAL TERRESTRE
Mèdia 05/09/2012

Els veïns hauran de tornar a pagar per la TDT

Els usuaris hauran d'assumir els 300 milions que costarà adequar la TDT a la tecnologia 4G. Critiquen que se'ls traslladi la despesa perquè el govern espanyol va obtenir 1.800 milions de les telefòniques.

Joan Callarissa
3 min
EL SEGON CANVI  Més d'un milió d'edificis hauran de modificar les antenes col·lectives per continuar veient la TDT com fins ara.

BARCELONA.El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va confirmar des de la Universidad Menéndez Pelayo de Santander que els usuaris hauran de fer front als 300 milions d'euros que costarà reantenitzar les seves comunitats de veïns. Aquesta xifra és la que es deriva dels 300 euros que de mitjana suposarà adequar les antenes a la segona fase de la TDT. Es calcula que els edificis afectats són al voltant d'un milió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El conflicte entre el ministeri i els usuaris parteix de la confirmació que va fer Soria sobre qui hauria d'assumir aquest cost. Durant la legislatura anterior el govern de Zapatero s'havia compromès a sufragar els 800 milions d'euros que costarà a usuaris i operadores adequar-se al nou moment de la TDT. Tot i això, el 2011 la Comissió Europea va negar-se a permetre que el govern espanyol pagués la part corresponent de les empreses que exploten la TDT.

Primer avís

D'aquesta manera, per als ciutadans el compromís de l'executiu continuava sent el mateix, ja que quedaven exempts de fer front a cap cost per l'adequació de les seves antenes. Tot i això, el mes de juny del 2012, segons informa l'Agrupació d'Usuaris de la Comunicació (AUC), un projecte de decret llei ja advertia que aquest cost de 300 milions d'euros, donades les circumstàncies econòmiques actuals, podria haver de ser assumit en part pels veïns afectats.

Finalment, segons les paraules del titular d'Indústria i Telecomunicacions, la solució ha estat la més dràstica. Els veïns que no puguin veure tots els canals de la TDT després de l'adequació al sistema 4G hauran d'assumir el 100% del cost total. És a dir, l'executiu s'estalvia 500 milions d'euros perquè Brussel·les no li permet subvencionar les empreses privades que operen a la TDT i 300 milions d'euros perquè trasllada el cost total als veïns.

Aquest segon fet és el motiu pel qual es queixen els usuaris de la televisió. A banda de l'incompliment que suposa del compromís del govern anterior, consideren que l'executiu disposa dels 300 milions que servirien per cobrir el total de les despeses.

1.800 milions ingressats

L'estiu del 2011, el govern de Madrid va ingressar 1.800 milions d'euros després de subhastar a les operadores telefòniques el dret d'ús de part de la freqüència radioelèctrica perquè implementin la quarta generació de telefonia digital, coneguda com a 4G. La quantitat, molt superior a la necessària per cobrir la despesa dels ciutadans, serveix als usuaris per rebutjar el canvi de plans dels populars des del govern.

El president de l'AUC, Alejandro Perales, critica que un cop més es traslladi "als ciutadans el cost d'un canvi tecnològic". Des del seu punt de vista, després d'haver ingressat una quantitat molt més elevada no és just "excusar-se en la crisi per no pagar aquests diners". Creu que "si el problema és la crisi, encara hi ha més motiu per no remetre la despesa als ciutadans, que ja l'estan pagant prou".

A més, des de l'associació es tem que aquest nou salt tecnològic de la TDT no sigui l'últim i que els pròxims també es carreguin a la butxaca dels consumidors de televisió. Perales explica que, "seguint la lògica", aquest només és un petit nou pas i que "a la llarga la telefonia 4G necessitarà més espai", a mesura que vagi adquirint més popularitat, i "requerirà noves ampliacions".

De fet, no és només aquest canvi el que pot provocar noves modificacions tècniques en les instal·lacions. Entre els que adverteix l'AUC hi ha la incorporació efectiva de la televisió d'alta definició -que ara està en una fase molt primària i només ha rebut una certa inversió de les públiques- i la incorporació de les televisions amb internet a les llars. A més, des de l'AUC recorden que aquesta nova despesa se suma a la que ja van efectuar els usuaris quan van comprar-se televisors adpatats o quan van adquirir els adaptadors de la senyal per als parells previs a la senyal digital terrestre.

En tot cas, les modificacions que necessitaran les antenes no seran gaire complicades tècnicament. Majoritàriament només caldrà reorientar-les perquè puguin captar correctament la nova distribució dels canals. En aquests casos el preu total serà d'uns 300 euros, segons apunta la patronal Cenitel. Es tracta d'una quantitat que pot ser important en economies familiars ja molt afectades per la crisi. La decisió d'incorporar la tecnologia 4G s'ha avançat un any, del gener del 2015 al del 2014.

stats