11/02/2012

Com veure la tele al mòbil

3 min
Com veure la tele al mòbil

La mateixa TDT que ha entrat a les nostres llars amb caràcter de tecnologia provisional fins que acabi desplaçada pel vídeo per internet no ha aconseguit imposar-se en els telèfons mòbils. L'any 2007, Abertis i les operadores de telefonia ja feien a l'estat espanyol proves pilot del sistema DVB-H, un format de televisió digital adaptat als mòbils promogut per la Unió Europea. Al maig del 2010, les autoritats espanyoles van decidir suspendre indefinidament l'assignació de les freqüències reservades per al DVB-H,vist el desinterès de les companyies i l'absència de telèfons preparats per rebre aquestes emissions. La necessària xarxa paral·lela d'antenes no es va arribar a desplegar mai, gràcies a l'enorme increment de l'accés a internet des de mòbils, que ara és el sistema preferent per veure la tele en dispositius de butxaca.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La televisió en directe -en diferit, el més còmode és subscriure's als podcasts de vídeo- es pot veure al mòbil de tres maneres: amb les emissions online de cada cadena, mitjançant serveis agregadors de canals o accedint directament al televisor de casa. En el primer cas es pot visitar amb el navegador del telèfon la pàgina web de les emissions en directe o a la carta, però acostuma a ser més pràctic fer-ho amb les respectives aplicacions específiques de les emissores, que adapten el contingut a la mida de pantalla i al format de codificació òptim. Gairebé tots els canals ofereixen aplicacions per a iPhone i la majoria també per a Android, mentre que els usuaris d'altres mòbils ho tenen més difícil. Cal tenir en compte que no s'acostuma a emetre el mateix per TDT: la programació per internet només conté els espais de producció pròpia.

Si no voleu anar buscant les aplicacions i les adreces per separat, podeu optar per algun agregador de canals al mòbil. TheChanner (http://thechanner.com), creada per una empresa catalana, posa més de 600 canals de tot el món a l'abast dels usuaris d'iPhone i Android, als quals afegeixen funcions de publicació en xarxes socials. SPB TV (http://www.spbtv.com) ofereix menys canals, uns 150, però disposa de versions per a gairebé tots els sistemes operatius mòbils.

Les dues opcions anteriors tenen un inconvenient, el consum de dades. Amb cobertura wifi no hi ha problema, però normalment la tele es veu al mòbil fora de casa, durant els desplaçaments, mitjançant la connexió 3G, i una hora de visionat suposa un trànsit d'uns 125 megabytes, que es descompten de la franquícia contractada amb l'operadora. Per això us pot interessar contractar els serveis de televisió mòbil de la vostra companyia, que són agregadors com els anteriors, però més centrats en canals estatals, autonòmics i de pagament, amb l'avantatge que el consum de dades va inclòs en la quota mensual.

Movistar proposa Imagenio Móvil, amb 25 canals per a iPhone, Android i BlackBerry per 5 euros al mes (la meitat si sou clients del servei a casa). Vodafone té quatre paquets de televisió: Live! (13 canals per 6 euros al mes), Digital+ Móvil (23 canals d'aquesta plataforma, també per 6 euros mensuals), GolT (1 euro per setmana) i Antena 3 (4 euros al mes). Els tres primers es poden provar de franc durant una setmana. Finalment, Orange té dos paquets de canals: el mateix Canal+ que Vodafone, també a 6 euros mensuals però afegint-hi dos canals d'adults, i un paquet bàsic de 25 canals informatius, de sèries i musicals per 6 euros al mes, o bé en règim de pagament per visió: 1 euro per cada 20 minuts, excepte les sèries, que costen el doble. Tots dos es poden provar gratuïtament durant un mes, i a http://m.orange.es sempre hi ha tres canals en obert que van canviant.

Per acabar, si ja esteu subscrits a algun servei de televisió de pagament o insistiu a veure exactament els mateixos programes al mòbil que al televisor de casa, us pot interessar el dispositiu SlingBox (http://es.slingbox.com), que us permet accedir a distància al vostre receptor domèstic i veure la programació amb el telèfon mòbil allà on sigueu. L'aparell costa 200 euros (300 el model d'alta definició) i cal pagar entre 25 i 30 euros més per cada aplicació de mòbil.

stats