Mèdia 10/10/2015

Un vi jove “vermell” guanya els Vinari

El jurat n’ha destacat l’originalitat perquè recupera un estil de vi tradicional: vermells és com s’anomenaven els vins negres a Catalunya “quan la intensitat del color no era una obsessió”.

i
Sílvia Barroso
2 min
Un vi jove “vermell” guanya els Vinari

Vilafranca del PenedèsConsulteu aquí la llista amb tots els guardons d'aquest edició

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Un negre jove -sense criança, sense pas per fusta- ha sigut triat el millor vi de Catalunya aquest any. És un vi de la DO Conca de Barberà, el Vermell de Peguera 2013, del celler Clos de Peguera del Vilosell (les Garrigues), que ha guanyat el Gran Vinari d’Or de la tercera edició dels premis Vinari, que es van lliurar ahir a la nit a Vilafranca del Penedès.

Tot i haver participat en la categoria de vins negres joves, tant els autors del Vermell de Peguera com els tastadors que participaven en el concurs -més de setanta sommeliers i enòlegs, que van fer els tastos a cegues- el consideren un “vi vermell”. El jurat n’ha destacat l’originalitat perquè recupera un estil de vi tradicional: vermells és com s’anomenaven els vins negres a Catalunya “quan la intensitat del color no era una obsessió”.

El Vermell de Peguera, com a Gran Vinari d’Or, és el guanyador absolut dels Vinari d’aquest any, però el certamen va donar 166 guardons en total entre els 839 participants. Els premis es distribueixen en dotze categories, cadascuna de les quals va rebre un Vinari d’Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze, més algun extra en cas d’empat. També es van lliurar els Vinari Especials a la Producció Ecològica i els Vinari Especials a les DO, que reconeixen els tres millors vins de cadascuna de les dotze denominacions d’origen de Catalunya.

Quatre ors per a dues DO

Aquest any només dues DO, Priorat i Empordà, acaparen dues medalles d’Or. El empordanesos són el Blanc dels Aspres 2013, del celler Vinyes dels Aspres, en la categoria de blancs de pas per fusta, i el SoliSerena Garnatxa d’Empordà, del Celler Cooperatiu d’Espolla, en l’apartat de vins dolços, rancis i de postres. I els ors prioratins són per al Giné Rosat 2014, del celler Buil & Giné, en la categoria de Rosats, i el Clos Abella 2010, del celler Marco Abella, un negre de guarda. El resultat general, per tant, és que aquest any els premis es reparteixen molt pel territori i les DO.

En canvi, encara es torna a veure un domini de la garnatxa: sis dels dotze vins guardonats amb l’or de la seva categoria estan elaborats amb aquesta varietat de raïm -blanca, roja o negra-, tot i que cinc de les categories estan reservades a vins escumosos en què, en teoria, la garnatxa no té gaire cosa a dir. El premi Monvínic a la trajectòria personal ha sigut aquest any per a Ramon Roqueta Roqueta (Manresa, 1925), que, seguint l’empremta dels seus avantpassats, va fer-se càrrec de l’empresa familiar l’any 1963.

stats