PRODUCCIÓ POLÈMICA
Mèdia 18/04/2011

Les víctimes temen que la sèrie sobre l'11-M "frivolitzi" els fets

Telecinco té previst estrenar pròximament una minisèrie sobre l'11-M. El president de l'ACVOT es mostra recelós amb el contingut d'aquesta producció i lamenta que la cadena no els n'hagi dit res.

Albert Castellví Roca
2 min
Els atemptats de l'11 de març del 2004 van causar 191 víctimes mortals. Ara Telecinco convertirà els fets en una minisèrie de ficció.

BarCELONA.Telecinco anuncia, des de fa uns dies, l'emissió d'una minisèrie de dos capítols sobre els atemptats de l'11 de març del 2004 en diversos trens de Rodalies de Madrid que van provocar la mort de 191 persones. La cadena no vol precisar encara la data de l'estrena, però en la promoció deixa ben clara una idea: la sèrie s'ha rodat "perquè ningú s'oblidi" del que va passar. Però no està tan clar que aquesta sigui la millor manera de recordar uns fets tràgics que, de moment, continuen encara gravats en la memòria de la major part de la població.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), el president José Vargas considera que aquesta producció "no fa falta" i lamenta que els responsables de la ficció -produïda conjuntament per Telecinco i Plural Entertainment- només s'hagin posat en contacte amb una organització de víctimes, l'Associació 11-M d'Afectats pel Terrorisme, que presideix Pilar Manjón. "A nosaltres no ens han dit res", assegura Vargas, tot i que recorda que va ser la seva entitat la que va "portar el judici" de l'atemptat.

Aquest desconeixement és el que fa que Vargas es mostri intranquil davant l'anunci d'aquesta nova producció. "Com a sèrie de ficció pot tenir coses bones, regulars i dolentes, però esperem que no busqui el morbo, que no suposi un sofriment afegit per a les víctimes", diu el president de l'ACVOT, que tem que aquest requisit no es compleixi: "Em fa por que es frivolitzi amb el patiment i el dolor de les víctimes. Tinc un rau-rau perquè a vegades per aconseguir una mica més de share es fan barbaritats". Per aquest mateix motiu, explica Vargas, alguns afectats per l'11-M ja li han avançat que no tenen intenció de veure la sèrie.

L'altre punt que preocupa el responsable de l'ACVOT és el respecte a les decisions judicials sobre el cas: "Espero que no es facin més elucubracions", insisteix. En aquest sentit, Telecinco ha avançat que la ficció es basarà únicament en els fets provats en les sentències de l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem. De fet, la minisèrie, dirigida per Daniel Torrallas, se centrarà en la preparació dels atacs per part dels terroristes durant els vuit mesos anteriors a l'11 de març.

Millor un documental

Vargas assenyala que aquesta serà la primera vegada que un atemptat terrorista que hagi tingut lloc a l'Estat es converteixi en un producte de ficció. Tot i que ja fa més de set anys d'aquells fets tràgics, el president de l'ACVOT creu que la proposta de Telecinco és arriscada ja que, per més temps que passi, qualsevol creació que afecti la sensibilitat de les víctimes serà desencertada.

Una altra cosa, diu, és un documental com ETA a la ciutat dels sants , sobre l'atemptat amb cotxe bomba contra la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, que TV3 va estrenar el 30 de març. "Va mantenir molt el respecte a les víctimes", destaca Vargas, que troba "reconfortant" que la societat "reconegui el seu patiment", encara que hagi estat al cap de vint anys.

stats