MEMÒRIA HISTÒRICA

Els tres mariandos assassinats durant la Guerra Civil tornaran amb els seus

Identificats els cossos de la primera fossa comuna oberta a Mallorca

En el mateix escenari on començà tot, però un any i un dia després que començassin les prospeccions de la primera i única fossa comuna de la Guerra Civil que s'ha obert a Mallorca, avui els familiars dels tres mariandos assassinats l'any 1936 han pogut retrobar-se amb ells, amb la seguretat que ho eren. Divendres, les restes de Joan Gual, Jaume Gual i Miquel Salom tornaran a Maria, seran entregats als seus familiars i podran rebre una sepultura digna.

Els cossos dels tres mariandos han estat custodiats al segon pis de l'Ajuntament de Sant Joan durant aquest any. Qui n'ha estat batlessa fins dissabte passat, Catalina Gaià, en tenia la responsabilitat mentre es duien a terme les tasques d'identificació de l'ADN.

Els familiars han pogut estar amb ells en un moment d'intimitat avui a la casa consistorial. "Voldria que aquest fos un gest de restauració moral de les víctimes", ha dit Gaià, durant l'acte obert que s'ha oferit després. Els familiars han donat les gràcies a tots aquells que feren possible l'exhumació i les tasques d'identificació. La presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha explicat el procés que s'ha seguit durant aquest any de feina.

Entrega de les restes

Aquesta fita històrica culminarà divendres amb un acte a Maria de la Salut. Les restes arribaran a la plaça i des d'allà els assistents es dirigiran al cementeri, on tindrà lloc l'acte d'entrega. Hi haurà música i parlaments. Abans d'això, demà l'equip d'arqueòlogues forenses explicarà el procés d'identificació.

La primera fossa

L'obertura de la primera fossa de la Guerra Civil a Mallorca va ser possible per una suma de factors: la voluntat de l'associació, el fet que era una fossa petita i per tant assumible econòmicament, la quantitat d'informació que es tenia sobre la seva situació, la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Joan i la feina altruista de les arqueòlogues encarregades i dels voluntaris que ajudaren en les tasques d'exhumació. Cap institució pública supramunicipal no hi va col·laborar.