TERRITORI
Part Forana 29/05/2013

Rebuig a les macrorotondes

Més de 3.000 persones insten el Consell de Menorca a retirar-les

Mercè Pinya
2 min

PalmaEl Consell de Menorca firmà el 2007 el conveni de carreteres amb Madrid per import de 67,8 milions d'euros. Avui, set anys després, continua disponible prop de la meitat del pressupost. Després de la inauguració de la variant de Ferreries, el maig passat, no sense polèmica pel seu impacte ambiental, la institució insular impulsa ara el projecte de reforma de la carretera general entre Ciutadella i Maó en tres trams diferents.

De moment, el tros que ha provocat el rebuig social és el que uneix els termes municipals de Maó i Alaior, un projecte que serà executat per l'empresa Mediterránea de Ingenieria Civil SL. Des del GOB Menorca consideren que el projecte és desproporcionat perquè preveu macrorotondes cada tres o quatre quilòmetres. "És el tram més transitat de l'illa i estam d'acord que s'havia de millorar. En el seu moment, es presentà un projecte que podríem haver consensuat, però de la nit al dia s'hi afegiren una sèrie de rotondes a diferents nivells que no responen a cap criteri de seguretat i que tindran un impacte paisatgístic i territorial inassumible a Menorca", assegura el responsable de Política Territorial dels ecologistes, Miquel Camps. Per part seva, el Consell pensa que aquestes rotondes són necessàries per garantir la seguretat en els canvis de sentit.

El GOB Menorca ha engegat una campanya per instar el Consell a retirar-les. De moment, els ecologistes han informat que més de 3.000 persones ja han fet arribat el seu desacord al president menorquí, Santiago Tadeo. En el document, que va directament al correu electrònic del departament de Presidència del Consell Insular, els ciutadans sol·liciten que "reconsiderin els projectes plantejats", ja que "hi ha sistemes per efectuar millores en la seguretat de la carretera que no impliquen les grans rotondes que s'han dibuixat".

Des del GOB manifesten, a més a més, que la inclusió d'aquestes rotondes "és contrària a les normatives vigents i al Pla Territorial".

Aquesta no és la primera vegada que la societat civil de Menorca fa mostrar el seu malestar contra aquest projecte. A principi de maig va tenir lloc una marxa de rebuig organitzada per diferents col·lectius i entitats ciutadanes entre Ciutadella i Maó, com ara la Federació d'Associacions de Veïns de Ferreries, el GOB, l'Associació de productors d'agricultura ecològica i els Escoltes.

El tram Alaior-Ferreries

El Consell de Menorca va obrir ahir la licitació del contracte de serveis per a la redacció dels projectes de construcció i direcció de les obres del tram de la carretera general entre Alaior i Ferreries. El Butlletí Oficial de les Illes Balears publicava ahir l'anunci de contractació pública amb un pressupost base de licitació de 361.211 euros. Les empreses interessades poden presentar-hi les ofertes fins dia 1 de juliol.

stats