Balears 04/07/2013

El GOB proposa canviar clavegueres de Menorca per filtres verds

Els ecologistes diuen que són un 90% més barats que els sistemes convencionals i depuren els excessos de nitrats que afecten algunes zones de l'illa

ARA Balears / EFE
1 min

PalmaEl Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) diu que les xarxes de clavegueram s'haurien de substituir per un nou sistema de depuració: els filtres verds, sobretot a les àrees més aïllades. Menorca té excés de nitrats en els seus aqüífers i hi ha zones on es troben més de 200mg/l de nitrats, quan la màxima sanitària permesa és de 50mg/l.

Molts pobles allunyats del nucli principal no tenen clavegueres i construir-les és car. Per això el GOB proposa utilitzar filtres verds, uns sistemes descentralitzats de depuració un 90% més barats que les clavegueres. Els filtres verds són petites zones de plantes aquàtiques que capten els nutrients de l'aigua i la converteixen en aigua apta per regar. L'objectiu és que cada casa depuri la seva aigua.

D'altra banda, el Govern balear ha publicat una nova pròrroga indicant que vol edificar cases en zones on no hi ha clavegueram "per circumstàncies de necessitat extraordinària i urgent". El GOB afirma que això incrementarà els abocaments de nitrats a l'aqüífer i l'aigua seria menys potable.

A Menorca moltes famílies es veuen afectades pels nitrats. No tenen aigua potable i n'han de comprar garrafes o instal·lar sistemes de filtratge. El GOB demana major sentit de la responsabilitat en les decisions públiques.

stats